Den 40 000:e sumpanbon

”Välkommen till Sundbyberg”. Johanna Lehnberg får blommor och bok av kommunalråd Jonas Nygren.
”Välkommen till Sundbyberg”. Johanna Lehnberg får blommor och bok av kommunalråd Jonas Nygren.
Låt oss få presentera Johanna Lehnberg. 32 år, polis... och Sumpans invånare nummer 40 000.

Sundbyberg är länets snabbast växande kommun.

– Det här var kul! Inget man förväntar sig, säger Johanna Lehnberg när kommunalråd Jonas Nygren (S) lämnar över blombukett och välkomstboken Sumpan forever.

– Jag flyttade hit av en slump. Än så länge har jag inte utforskat staden så mycket, men det är väldigt trevligt här, säger Johanna Lehnberg.

Hon beskriver sig som en vanlig tjej. Hon gillar att simma och träffa vänner när hon inte är på jobbet på Västerortspolisen.

Jonas Nygren, hur ser utbudet ut för att Johanna ska få en kul fritid här?

– Här finns många trevliga restauranger. Personligen gillar jag El toro och Nybergs Deli. Marabouparken är ett annat trevligt tips.

Just nu bor Johanna i en lägenhet på Trädgårdsgatan i Lilla Alby. Men drömmen för tjejen som är uppvuxen i hus på Brännö i den göteborgska skärgården, är att flytta till en mysig villa.

Hur är Johannas chanser att bo i hus här?

– Där blir utmaningen att skrapa ihop sju miljoner kronor. Så mycket trisslotter! Nej, det är ju så att vi har ganska få villor här. Men det ska byggas villor i Stora Ursvik som kommer ligga lägre i pris, säger Jonas Nygren.

Sundbyberg är länets snabbast växande kommun. Flera människor flyttar hit än de som flyttar härifrån. Fler föds än dör. Sundbyberg har överlag en ung befolkning. Till år 2025 beräknas antalet Sundbybergsbarn i åldern sex till 15 år mer än fördubblas.

Om Johanna skaffar familj i framtiden, hur ser det ut med hennes barns skolgång?

– I förskolan får man plats och ofta i närheten av där man bor. Skolorna i Duvbo och Lilla Alby är för små, de ska byggas ut. Kvaliteten i skolan måste också förbättras, men den är inte så dålig som ryktet säger, säger Jonas Nygren.

Johanna Lehnberg ser fram emot livet som Sumpanbo. Om befolkningsprognosen stämmer, och om staden charmar henne nog för att stanna, kommer Johanna år 2025 att dela Sundbyberg med 60 000 andra.

Jonas Nygren, hur ska alla få plats i Sundbyberg?

– Det byggs väldigt mycket. På Tuletorget blir det 200 lägenheter, mittemot Swedbank 40 lägenheter och i Rissne blir det radhus. I Stora Ursvik kommer 15 000 personer få plats. Jag tror att man på kreativa sätt kan bygga massor. Vi har breda gator och många stora innergårdar, bebyggelsen kan förtätas. Sedan bygger man ju på höjden, som 22-våningshuset i Hallonbergen.

Men hur blir det med jobb för alla nya Sundbybergare? Redan idag är 1 000 personer arbetslösa.

– Den stora utmaningen är att få in de som står längst från arbetsmarknaden, utlandsfödda och lågutbildade. Men det är många företag som flyttar hit. I Signalfabriken blir det nya butiker och hotell, vilket ger arbetsplatser. 655 ungdomar får sommarjobb, det ger en bra effekt.

Än så länge har jag inte utforskat staden så mycket, men det är väldigt trevligt här.johanna lehnberg

Fakta

Uppvuxen på Brännö, västkusten

Ålder: 32

Yrke: Polis

Bakgrund: Uppvuxen på Brännö på västkusten. Utbildad på Polishögskolan i Solna där hon även bodde under pluggtiden.

Intressen: Simning och löpning. Sprang Göteborgsvarvet i helgen.

Aktuell: Registrerad som invånare nummer 40 000 i Sundbyberg.