Den blomstertid är här nu

Runt om i Botkyrka har vårens blomster spridit färgprakt de senaste veckorna. Snart har de blommat över – men det dröjer inte länge innan sommarblommorna tar vid. Och prakten är mycket uppskattad bland kommuninvånarna.

Efter en lång vinter var det många som gladde sig när vårblommorna äntligen tittade fram. Utanför Majvor Grönbergs hus i Storvreten har tulpaner, påskliljor och pingstliljor den senaste månaden blommat i mängder.

– Det är otroligt tjusigt, man blir så glad! Alla mina bekanta och mina barn som kommer hit tycker att det är så fint. Det gör verkligen att man trivs här, säger hon.

Blomsterängen vid Majvor Grönbergs hus ligger hyresvärden Botkyrkabyggen bakom. Tidigare var skötseln av blommorna utlagd på entreprenad, men sedan några år sköter bolaget det allra mest själva.

– Det känns viktigt att kunna göra det fint för våra boende. Vi har plöjt ner mängder med lökar i gräsmattorna, säger Magnus Eriksson, tidigare miljövärd på Botkyrkabyggen och en av dem som tog initiativ till planteringarna.

Blommorna utanför Majvor Grönbergs fönster är alla typiska vårblommar och kommer snart att vara överblommade för i år. Men i början av juni är det dags för nästa blomstervåg.

– Nu kommer sommarblommorna; lobelior, dahlior och pelargoner. De dyker upp i rabatter och urnor de närmaste veckorna och kommer att blomma hela sommaren, säger Magnus Eriksson.

Även i de kommunala rabatterna och parkerna kommer det snart att blomstra. Planeringen inför sommarens planteringar gjordes redan i vintras. Just nu står blommorna i växthus, i väntan på att planteras ut runt om i kommunen.

– Vi försöker tänka i olika färger och höjdnivåer för att det ska bli så fint och maffigt som möjligt, säger Monicka Josefsson, landskapsingenjör på kommunen.

Hon berättar hur det kan gå trender i planteringarna, såväl vad gäller färg och form som vilka blommor som används. Ibland är det starka kontraster som gäller, ibland är det mjukare färger.

– Just nu är det nog en blandning. Mycket växter från 60-talet är populära. Och gräs, det har kommit på senare år. Det finns gräs i olika färger, former och höjder. De blommar inte utan är fina hela tiden.

Monicka Josefsson berättar att kommunen får mycket uppskattning för sina blomsterarrangemang och att kommuninvånarna saknar dem om de uteblir.

– Ett år fick vi plocka bort mycket för att vi hade för lite pengar. Då reagerade många.

Också Salem får sin beskärda del av blomster, säger Mats Klasson, kommunens driftchefen för utemiljö i Salem kommun.

– Det mest iögonfallande är välkommen till Salem-arrangemanget, i isbegonia och silverek. Det har funnits i närmare 20 år och är väldigt uppskattat. Folk tycker att det är mysigt och vackert med blommor, säger han.

Det är otroligt tjusigt, man blir så glad! Det gör verkligen att man trivs här.Majvor Grönberg

Fakta

Vandra i Botkyrkas och Salems grönska

För den blom- och trägårdsintresserade i Botkyrka och Salem håller Grödinge Hembygdsförening trädgårdsrunda lördagen den 1 juni.

Bland annat bjuds det på guidade visningar av odlingarna kring Vasa stugan och Vårstavi park.

Det kommer också att ges tillfälle att byta sticklingar och trädgårdsväxter med trädgårds intresserade.

Källa: Grödinge hembygdsförening