ANNONS

Den enda skolan är hotad

Arga barn och föräldrar, från vänster: Agnes Bejersten, Vilja Öhman Bejersten, Amina Abbas, Taha Ayari. Per Axbom, Sebastian och Simon Axbom, Corey Hagberg, Yasina Ayari och Shereen Kotry. ”Det är så tråkigt, för vi har så bra lärare”, säger eleven Simon Axbom, om nedläggningshotet.
Arga barn och föräldrar, från vänster: Agnes Bejersten, Vilja Öhman Bejersten, Amina Abbas, Taha Ayari. Per Axbom, Sebastian och Simon Axbom, Corey Hagberg, Yasina Ayari och Shereen Kotry. ”Det är så tråkigt, för vi har så bra lärare”, säger eleven Simon Axbom, om nedläggningshotet.
Fridhemsskolan i Hagalund ska läggas ner, enligt ett förslag från Solna stad. Orsaken: för få elever.

Men barn och föräldrar protesterar.

– Det känns som att de vill avveckla hela området, säger mamman Amina Abbas.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om att Solna stad vill lägga ner Fridhemsskolan och flytta eleverna till Skytteholmsskolan – en halv kilometer bort. I morgon beslutar politikerna om skolans framtid. Allt pekar på ett ja till nedläggningsförslaget.

Bakgrunden är att skolan har för få elever på grund av det fria skolvalet. De flesta väljer bort Fridhemsskolan som därför har gått back de senaste tio åren, enligt kommunen. Förra året hade man ett underskott på 1,4 miljoner kronor.

Trots det ligger elevernas resultat över snittet i riket. Rektorn är populär och 94 procent av lärarna är behöriga, enligt barn- och utbildningsförvaltningen.

– Jag förstår inte hur man kan göra så här? Det här är den sista grundskolan som finns kvar i området. Det känns som att de vill avveckla allt här i Hagalund, säger Amina Abbas som har två söner på Fridhemsskolan.

Föräldrarna gör nu allt för att stoppa nedläggningen: I morgon ska de hålla en demonstration utanför stadshuset i Solna.

Det finns sedan tidigare en namninsamling på nätet. I förra veckan hade 156 personer skrivit under. Facebookgruppen ”Bevara Fridhemsskolan i Solna” har över 160 medlemmar.

Föräldrarna vill rädda skolan genom bättre marknadsföring.

– Kommunen borde ta hjälp av alla oss nöjda föräldrar och starta en kampanj för Fridhemsskolan, säger Malin Nordin.

Man är överens om att Solna stad är på väg att ta ett förhastat beslut utan att ha lyssnat in de berörda familjerna ordentligt.

ANNONS

– Min första reaktion när jag fick höra om det var: ”Varför släpper de det här vid jul, mitt i skolvalet?”. Det känns som att man gjort så här medvetet för att undvika en utdragen konflikt med oss föräldrar, säger Per Axbom som har två söner i Fridhemsskolan.

Malin Nordin är till och med beredd att flytta från Solna om Fridhemsskolan läggs ner och dottern hänvisas till Skytteholmsskolan.

Trots föräldrarnas kraftiga protester är Alliansen, som har majoritet i Solna, positiv till förslaget om nedläggning. I morgon fattar de beslut om skolans framtid.

– Det grundläggande problemet är att 65–70 procent av dem som bor i Hagalund väljer skolor i andra områden, och vi kan inte friställa mer personal utan att det går ut över kvaliteten, säger Arion Chryssafis (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Solna stad.

Han anser att kommunen gjort vad man kunnat för att vända trenden.

– Det har producerats videofilmer om skolan, vi har skickat ut informationsbrev till föräldrar och rektorn har besökt förskolor. Men ingenting har hjälpt, säger han.

Alliansen öppnar dock för att behålla förskolan och årskurs 1–2 i Fridhemsskolans.

– Men det förutsätter att man får cirka 20 elever i varje klass,säger Arion Chryssafis.

Det känns som om de vill avveckla allt här i Hagalund.amina abbas förälder

Fakta

Elevernas flyttas i två omgångar

Om Fridhemsskolan försvinner flyttas eleverna till Skytteholmsskolan i två omgångar.

Klass 4 och 5 ska i så fall börja på Skytteholmsskolan i höst.

Ett år senare är det dags för F-3 att byta skola.

Förskolan och klass 1 och 2 kan dock komma att få vara kvar på Fridhemsskolan. Det diskuteras inom förvaltningen, men då måste det gå minst 20 elever i varje klass. Annars fortsätter skolan att gå med underskott.

I morgon, onsdag, beslutar barn- och utbildningsnämnden om skolans framtid.

Källa: Solna stad