Den flygande fotografen

Fågel, fisk eller mitt emellan.

Med certifikat för både flygplan och dykartuber är naturfotografen Can Burcin Sahin öppen för de flesta perspektiv.

I en serie med fotoböcker har han plåtat norra Stockholm från luften – i ett ultralätt plan.

När Can Burcin Sahin gjorde sitt första fallskärmshopp i Turkiet vid 16 års ålder såg han möjligheterna att ta sitt fotointressse ett steg till. Till det andra tog han med kameran – trots att det var förbjudet.

Can kisar ut över den oplogade startbanan på flygfältet utanför Kungsängen medan han berättar. Himlen börjar spricka upp, men i soldiset yr stora snöflingor.

– Det är inget flygväder i dag, konstaterar han.

I dag är han en fullfjädrad flygfotograf. De senaste två åren har han, mest sommartid, ägnat 100 flygtimmar åt att svepa fram och tillbaka över länets norra kommuner för att dokumentera djur, natur och kultur i de sammanhängande grönområden som brukar kallas för gröna kilar. Resultatet så här långt är två fotoböcker om Görvälnkilen och Rösjökilen. Och det kommer att bli fler.

– Nästa projekt är Angarn- och Bogesundskilen, jag har inte fått klartecken från kommunerna än, men jag hoppas att det blir av. Mål­et är att ta bilder från samtliga av de tio gröna kilarna i länet, berättar Can.

Med sitt ultralätta flygplan – det väger 160 kilo tomt – kan han flyga både lågt och långsamt. En fart av 70 kilometer i timmen på 150 meters höjd är optimalt för flyg­fotografi. Den helöppna konstruktionen ger honom dessutom full frihet med kameran. Men allra bäst är paramotorn.

Likt Karlsson på taket spänner han på sig en ryggsäck med både motor och propeller. I kombination med en fallskärm kan han då sväva ännu lägre och långsammare när det behövs.

Böckerna om de gröna kilarna är beställningsjobb från de kommuner som de spänner över. Syftet med dokumentationen är bland annat att skapa en medvetenhet om de natur- och kulturvärden som finns i länet. Och efter flera års arbete som flygfotograf, med hundratals flygtimmar i såväl svenskt som internationellt luftrum har Can ett unikt perspektiv på dessa värden.

– Naturen i Stockholm är unik. Jag har flugit i Sydafrika, Thailand och i Turkiet, och ingenstans finns det så mycket vatten och grönska så nära en stor stad som här.

Can, som ursprungligen kommer från Turkiet, följde kärleken till Sverige 1999. Innan dess hade han arbetat som dykinstruktör och tandemflygare. Men allt har inte varit äventyr. När han fick sitt första barn 2001 hittade han en betydligt stillsammare nisch: baby­simsfotografering. Efter några år ville han gå vidare och sökte till en ettårig naturfotografiutbildning på Åland, och sedan dess har han satsat helhjärtat på flyg- och naturfotografi.

Samtidigt som han är mitt uppe i arbetet med böckerna om de gröna kilarna har han börjat skissa på en ytterligare en fotobok med flygbilder över Mälaren.

– Jag har alltid flera projekt på gång, det måste man för att överleva.

Ingenstans finns det så mycket vatten och grönska så nära en stor stad som här.Can Burcin Sahin