ANNONS

Den här arbetstagaren behöver varken mat eller vila

Arbetet är enformigt och mycket tungt. Boksorteraren lämnar aldrig sorteringsrummet men klagar aldrig.
Arbetet är enformigt och mycket tungt. Boksorteraren lämnar aldrig sorteringsrummet men klagar aldrig.
Vill du bekämpa klotter, se direktsänd opera eller se politikerna debattera i fullmäktige?

Alla de här sakerna kan du göra i Vallentuna som digitala tjänster.

Mitt i har undersökt det digitala Vallentuna och mött kommunens enda robot.
ANNONS

Digitaliseringen och automatiseringen rullar fram som en flodvåg.

Enligt många bedömare är det den enskilt största samhällsförändringen de närmaste tio åren. Vallentuna kommun vill hänga med på tåget.

– Vi vill utvecklas med många bra tjänster, säger Kajsa Tirén, kommunikationschef på Vallentuna kommun.

Det senaste tiden har kommunen till exempel satsat på en klotterapp, där klotter och skadegörelse kan anmälas. För ett par veckor sedan lanserade Vallentuna kommun sin egen Facebooksida. På bara ett par dagar hade sidan över 2 000 gillare.

– Vi är tydligen den kommun som fått flest gillare på kortast tid. det kanske beror på att vi dröjt länge innan vi kommit igång med Facebook och att det finns ett uppdämt behov för detta, säger Kajsa Tirén.

I förra veckan stod det också klart att Vallentuna teater får 600 000 kronor för att installera en digital bioutrustning.

– Vi kommer att kunna visa direktsändningar av opera från Metropolitan i New York eller balett från Bolsjojteatern i Moskva. Världen kommer litet närmare, säger Anders Dahlgren, chef för kulturenheten.

Men även på andra områden prövar sig kommunen fram. Ett pilotprojekt där hemtjänstpersonal ska kunna vaka över sovande äldre via en kamera är på väg att sjösättas. Enligt projektledaren Leo Sevala kan den sortens nattillsyn spara pengar. Men tanken är inte att kamerorna ska ersätta personal.

– Den kan aldrig ersätta en mänsklig hand, säger Kajsa Tirén.

ANNONS

Att digitalisering och automatisering kommer att förändra arbetsmarknaden är dock glasklart. Enligt forskning som presenterats av Swedbank riskerar 53 procent av svenska yrken att ersättas av digital teknik inom 20 år.

Men Åsa Zetterberg, expert på digitalisering på SKL, Sveriges kommuner och landsting, menar att robotarnas arbetskraft kommer att behövas.

Inom äldreomsorgen väntar brist på arbetskraft när svenskarna blir äldre samtidigt som det är svårt rekrytera unga till dessa yrken.

– Automatiseringen kan effektivisera så att vi kan satsa på mänskliga varma händer där det verkligen behövs, säger hon.

Automatisk arbetskraft kan också hjälpa. Vallentuna kommuns enda robot, gör så att bibliotekarierna slipper tunga lyft. Ett halvt ton återlämnade böcker ska sorteras varje dag.

Roboten börjar sin arbetsdag klockan åtta på morgonen. Då ska låneböcker som lämnats in under kvällen och natten tas omhand och sorteras. Sedan fortsätter jobbet på samma sätt – utan paus- till biblioteket stänger.

– Vi har en bra relation till vår robot. Den underlättar vårt arbete och ger oss tid till annat, säger Emma Söderblom, bibliotekarie.

Fakta

Det här kan du göra digitalt

– Låna e-böcker och e-ljudböcket, läsa internationella tidskrifter, Nationalencyklopedin och lyssna på strömmad musik via tjänsten Naxos.

– Titta på föreställningar från berömda världscener (2016).

– Anmäla klotter.

– Se kommunfullmäktiges möten live i telefon eller dator.

– Anmäla sjuka skolbarn.

– Möjlighet att jämföra kommunens service, t.ex. förskolor/skolor, hemtjänst och äldreboenden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.