ANNONS

Kika ner i Magnus Carlsons kökslådor

Magnus Carlsson, Weeping Willow får besök av kemikalieexperter
Står det något under den? Katarina Johansson och Magnus Carlson synar silikonbakformen.
Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson kämpar för en bättre miljö.
Men hur ser det ut i hans eget hem i Hägersten?
På måndagen var stadens kemikalieexperter på plats för att rota i hans köksskåp och badrumslådor.
ANNONS

Magnus Carlson har varit på konsert kvällen innan, han har sett barndomsidolerna i The Jesus and Mary Chain, och är en smula trött.

– Någon fler som vill ha kaffe? Det är eko-kaffe, säger han.

Magnus Carlson har fått en grammis som Årets hållbara artist och propagerar för att fler ska återvinna sina plastförpackningar.

Jag är otroligt nyfiken på att få veta vad vi har här hemma

Magnus Carlson

Nu är han också en av testpersonerna i den kampanj som stadens kemikaliecentrum driver, där stockholmarna får tips på hur man kan leva kemikaliesmartare.

Hur många mjukgörare gömmer sig i kökslådan? Foto: Mia Dahlgren

Kemikaliecentrums experter har redan varit hemma hos honom och tagit dammprover. Nu ska de ta reda på vilka kemikaliesynder som kan dölja sig i han och hans familjs kökshyllor och badrumsskåp.

– Jag ser fram emot att lära mig mer, och är otroligt nyfiken på att få veta vad vi har här hemma, säger Magnus Carlson.

ANNONS

Kemikaliecentrums kommunikatör, Katarina Johansson, börjar med en inspektion av köket. Hon gillar krukan på bänken, där ett knippe gafflar och slevar av trä sticker upp.
Redskap i trä och rostfritt är nämligen ett betydligt bättre val, än de svarta stekspadar som finns i kökslådan. Risken finns att kemiska ämnen i plasten ”läcker” ut i den varma maten.

I skafferiet hittar hon en konservburk. Konservburkar av metall bör man se upp med, varnar hon.

– Den här lacken på insidan kan innehålla Bisfenol A, ett ämnen som kan gå över i maten och påverka kroppens hormoner. Är det feta produkter som kokosmjölk går det enklare över i maten, än om det är krossade tomater, säger hon och förordar pappersförpackningar.

Lacken på insidan kan innehålla Bisfenol A, ett ämnen som kan gå över i maten

Katarina Johansson, kemikaliecentrum

Glastillbringaren applåderas, medan han bör vara försiktig med de färggranna muffinsformar av silikon som rotas fram ur kökslådan. Orsak: de kan innehålla olika typer av tillsatser.

– Min dotter har fått dem i present. Jag har inte köpt dem själv, tillägger Magnus Carlson lite urskuldande.

Ungefär hälften av maten är ekologisk hemma hos Magnus Carlson. Foto: Mia Dahlgren

Experterna vill även veta hur stor del av den inhandlade maten som är ekologisk. Ungefär 70 procent av frukten, uppskattar Magnus Carlson. Och fisk? Ja, där är han extremt noga. Inga rödlistade eller trålade fiskar hamnar på familjens tallrikar. Kött är lite svårare, när man är en barnfamilj. Ffty-fifty, uppskattar han.

– Det kan ju vara väldigt mycket dyrare att köpa ekologiskt.

Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) och Youtubern Therese Zetterqvist har också fått besök av kemikaliecentrums experter.

Fakta

Undvik detta i köket, badrummet och barnkammaren

KÖKET: Stekpannor och bakformar med non-stick-beläggning. Beläggningen består dock ofta av högflourerade ämnen som är svårnedbrytbara och i vissa fall hormonstörande. Det finns en stor risk för utsläpp av miljögifterna vid tillverkningen.

BADRUMMET: Att spraya blomdoft i badrummet efter toalettbesök är ett onödigt sätt att belasta inomhusmiljön och avloppen med kemikalier.

BARNKAMMAREN: Äldre skumgummi kan innehålla flamskyddsmedel som nu är förbjudna. Bra att byta ut gamla kuddar, madrasser och möbler från 70-, 80, och 90-talet som är stoppade med skumgummi. Även äldre gosedjur stoppade med skumgummi bör undvikas.

 

Källa: Kemikaliecentrum, Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.