Den sjungande flygvärdinnan

Att musik ska byggas utav glädje är något som Gen Permert lever efter, både hemma i Eknäs och på jobbet.

Hon är den skönsjungande flygvärdinnan som får alla att spricka upp i ett leende.

”Sakta vi gå genom stan”, ”Somewhere over the rainbow” och ”Dream a litte dream of me”. Alla är de en del av flygvärdinnan Gen Permerts repertoar.

– Jag försöker läsa av passagerarna för att se vad som kan passa, men jag sjunger inget rockigt eller poppigt, säger Gen.

I snart fyra år har hon sjungit visor för resenärerna ombord. Lika länge har hon hyllats för glädjen hon sprider.

Senast var det tv-profilen Kristin Kaspersens tur att överaskas av skönsång 10 000 meter upp i luften.

”Lämnar ett tokregnigt Ängelholm och sitter på planet och ska landa i grått Stockholm. Då tar flygvärdinnan mikrofonen och ska förbereda för landning. Sen avslutar hon med att sjunga ”What a wonderful world”. Tusen tack! Nu skiner solen i mig oavsett moln och regn! skriver hon på sin Facebooksida.

Allt började en novemberkväll i kabinen när Gen skulle släcka ljusen inför natten.

– När jag såg hur passagerarna tände sina små lampor påminde det mig om Evert Taubes kärleksvisa ”Som stjärnor små”. Så jag sjöng någon minut på den och önskade god natt. När vi hade landat klev folk av och tackade, berättar hon.

Nästa flygtur ville Gen testa om hon kunde få samma respons en gång till.

– Och det blev det. Sedan blev det advent och då kom en kund ombord som hade åkt med mig flera gånger tidigare och utbrast ”Men hej är det du, vad trevligt! Vad får vi höra idag?”. Och på den vägen är det, säger Gen och skrattar.

Nu lyckas hon kombinera barndomens artistdrömmar med flygvärdinnejobbet hon haft i nära 40 år.

– Jag gav det fem år, men jag har haft så roligt att jag inte velat sluta. Och när vi i kabinen har roligt så smittar det av sig på passagerarna också, säger hon och fortsätter:

– Nu har jag ju min egen lilla scen där framme med en föreställning där jag får sprida lite kärlek och värme, säger hon.

Jag försöker läsa av passagerarna för att se vad som kan passa.