”Den stökigaste natten i city i år”

Natten mellan fredagen och lördagen var extremt brottsutsatt i Stockholms city. Nattpatrullerna hos polisen fick jobba långt in på lördagsförmiddagen för att avrapportera alla brott – och arresterna i innerstan blev överfulla.

– Det har varit en helt sinnesjuk natt! Det har varit jättemycket att göra och vakthavande fick hålla en del bilar kvar över sluttid, säger Johan Renberg, stationsbefäl på Norrmalm.

– Folk slåss alldeles för mycket. De rånar varandra, är dumma och elaka. I Sveriges huvudstad händer det grejer hela tiden. Det har varit en riktigt jobbig natt.

Alla misstänkta och omhändertagna personer, som greps under natten till lördagen, fick inte plats på de två arresten i centrala staden.

– Det är överfulla både på Norrmalm och Södermalm, på Östermalm har vi inget, säger Johan Renberg.

Misstänkta och gripna personer fick i stället köras ut till arrester i kranskommuner som Solna och Sundbyberg. Alla poliser som jobbade nattpasset, och skulle ha slutat klockan sju på lördagsmorgonen, beordrades dessutom jobba övertid av vakthavande befäl, berättar Johan Renberg.

– Många jobbar fortfarande, sa han vid 10.30-tiden på lördagen.

De sista fick gå hem vid 11-tiden.

– Det har varit en tuffare natt än vanligt och det är första helgen i år som det varit så här. Hittills i år har vi generellt inte haft det så här.

– Vi brukar inte skicka hem nattpatruller vid klockan 11 på förmiddagen, de brukar kunna gå hem vid sju-halv åtta.

Efter midnatt natten mellan fredagen och lördagen åkte polisen i city på 19 larm med högsta beordringsgraden ”omedelbar”.

– Då är det riktigt fara och färde, säger Johan Renberg.

Ett av de omedelbara larmen gällde exempelvis ordningsvakter som hamnat i underläge i ett slagsmål vid Hötorgets tunnelbanestation.

Vanliga blåsljuskörningar var det ”säkert 100” under natten, enligt Johan Renberg.

Totalt hanterade polisen i Stockholms län 1216 anmälningar under fredagen fram till midnatt.