ANNONS

Den terrormisstänkte Järfällabon släpptes

Den Järfällabo som greps av Säpo i början av förra veckan släpptes efter häktningsförhandlingen.

Men han är fortfarande misstänkt för att ha utbildat terrorister.

Nu intensifierar kommunen sitt arbete för att hindra radikalisering av unga.
ANNONS

Mannen ska enligt uppgifter i häktningsframställan ha bedrivit brottslig verksamhet i Järfälla under två månader förra vintern.

Enligt kammaråklagare Ronnie Jacobsson handlar det inte om någon rekrytering i området utan om utbildning av terrorister i Syrien.

– Vi misstänker att han har haft kontakt med personer som tillhör IS och utbildat dem i sprängämnestillverkning, säger han.

Han vill ännu inte uttala sig om hur man funnit mannen.

– Vi har haft koll på honom en tid tillbaka och nu var det möjligt att gripa in, säger han.

Mannen, som nekar till anklagelserna, är tidigare dömd för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Under våren har Järfälla kommun börjat undersöka om det förekommer rekrytering och radikalisering av ungdomar i kommunen kopplat till terrorverksamhet i Syrien och Irak.

Enligt samordnaren Alexander Rajsic, chef för Järfälla stöd och behandling, så har man inte funnit några tecken på att det skulle förekomma.

Beskedet om att en Järfällabo nu är misstänkt för utbildning avseende terroristbrott kom därmed helt oväntat.

ANNONS

– Vi kände absolut inte till det här. Det enda vi vet är att Säpo gripit en person och det vi läst i media, säger Alexander Rajsic.

– Det här handlar om en ljusskygg verksamhet och en äldre person. Det är polisens ansvar. Vi har en särskild omsorg om våra ungdomar och där har vi inga signaler på att någon är aktiv i terrorverksamhet. Men efter den här händelsen så kommer vi att intensifiera vårt arbete, fortsätter Alexander Rajsic.

Hur ska ni göra det?

– Det har bara gått två dagar sedan vi fick reda på det här. Men det handlar om fortsatt samarbete med polis och det lokala föreningslivet. Och lära oss mer om den här företeelsen som är helt ny för oss, säger Alexander Rajsic.

Vid häktningsförhandlingen i torsdags slog tingsrätten fast att mannen fortfarande är misstänkt på sannolika skäl, men ansåg inte att det förelåg något särskilt skäl för att häkta honom.

Rätten hävde därför anhållningsbeslutet.

Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Vi misstänker att han har haft kontakt med ­personer som tillhör IS och utbildat dem i sprängämnestillverkning.Ronnie Jacobsson