ANNONS

Dennis Wedin (M) vill sätta färg på Husby

Dennis Wedin (M) i Husby
Fastighetsborgarrådet vänder sig till sina riksdagskollegor för hjälp.
Grå färg är i mångas ögon synonymt med Stockholms förorter och miljonprogram.
I Husby är till och med den grå färgen kulturklassad och skyddad.
Men nu vill Dennis Wedin (M) ändra på det och sätta färg på orten.
ANNONS

Vi som har varit i Husby vet att många av husen i området är målade i starka och klara färger.

Men något som är grått i Husby är källarvåningarna.

Det beror på att fastighetsägarna i Husby faktiskt inte får måla många av dessa grå källarvåningar.

Det är nämligen så att många byggnader i Husby har en tunn målad rand på de annars betonggråa källarvåningarna. Ränderna har gjort att dessa väggar har k-märkts och får alltså inte målas om.

En k-märkt byggnad är en byggnad som Stadsmuseet har bedömt vara av kulturhistoriskt värde. Det är alltså de som tolkar vilka byggnader som till exempel får och inte får målas om i Stockholm.

Vill lyfta på klassningarna

För några veckor sedan hade Moderaterna sin partistämma. Där medverkade Stockholmspolitikern Dennis Wedin (M) som är bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Han förslog då till sitt parti att göra det möjligt för de som k-märker byggnader att också lyfta på de lokala tolkningarna i de fall som k-märkningarna begränsar upprustningar av fastigheter.

I förlängningen skulle det innebära att källarvåningarna i Husby skulle kunna målas om.

– Det här är ett bra exempel på när byråkrati och politik hindrar utvecklingen i ett område. Husbyborna efterfrågar en trevligare bostadsmiljö och bostadsägarna vill tillhandahålla det. Men lagar och regler gör att det inte är möjligt, säger Dennis Wedin.

ANNONS

Fick avbryta halvvägs

Han är vid tillfället i Husby för att visa problemet. Han pekar mot ett parkeringshus och säger ”här har vi ett bra exempel på det här”.

Parkeringshuset är i betong och målad i en himmelsblå färg. Men en av husets väggar är inte målad alls.

– Här började de måla huset. Men de fick avbryta då det var mot reglerna att måla det. Så nu har det stått halvmålat i flera år, säger han.

Dennis Wedin (M) i Husby

En stor del av parkeringshuset i Husby är målat i blått. Men fastighetsägaren tvingades avbryta målningen då färgen inte var tillåten – huset ska vara grått. Här kan man även se den målade vita randen som ligger till grund för k-märkningen. Foto: Linus Lindgren.

Upp till riksdagen

Han säger att hans parti tog emot förslaget väl.

– Vi i stadshuset kan ju inte ändra på lagar så det här är en fråga som jag måste lämna över till mina kollegor i riksdagen. På Moderaternas partistämma fick jag nyligen med mig mitt parti i den här frågan, nu hoppas jag att fler partier ansluter, säger han.

Hur lång tid det kan ta innan färgen sitter på källarvåningarnas väggar kan han inte svara på. Men han hoppas att det går så snabbt som möjligt.

– Alla riksdagsledamöter borde komma hit till Husby för att se hur absurt det kan bli när lagen tolkas lokalt. Helst efter att de ändrat lagstiftningen, så kan de ju ta med lite färg också, säger Dennis Wedin (M). 

Dennis Wedin (M) i Husby

Dennis Wedin (M) vill sätta färg på orten. Foto: Linus Lindgren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.