ANNONS

Deppigt och barnlöst efter brandattackerna

Innan trappuppgången är sanerad och klar kan inte öppna förskolan släppa in några familjer.
Innan trappuppgången är sanerad och klar kan inte öppna förskolan släppa in några familjer.
Känslan är uppgiven bland föräldrar och personal på öppna förskolan i Tullinge.

I tre dagar hann de ha öppet innan en ny brandattack tvingade dem att stänga – igen.
ANNONS

Öppna förskolan i Tullinge brukar dagligen besökas av runt 20 familjer. Men nu står lokalerna tomma – igen.

– De har sanerat klart inne i våra lokaler nu, men trappan och porten är inte klara, så vi kan inte ta in några små barn här förrän det är klart, säger Bente Magnusson, förskollärare på öppna förskolan.

I tre dagar hann de ha verksamheten igång efter det första attentatet, som skedde natten till den 16 juli. Sedan fick de stänga igen när ännu en brand riktades mot lokalerna på Kvällsvägen i Tullinge.

Brandattentaten har riktat sig mot socialtjänsten som har sina lokaler där, men flera andra verksamheter har drabbats. Bland annat har Tullinge fritidsgård haft stängt och Folktandvårdens patienter har fått gå via en annan ingång på Römossevägen under saneringen.

Ytterligare ett attentat skedde mot socialförvaltningens kontor i Hallunda, dagen innan den andra attacken i Tullinge.

Brotten rubriceras som mordbrand, men polisen har inte gripit någon misstänkt för någon av bränderna och spaningsledare Daniel Edlund vill inte kommentera om de har någon eller några misstänkta just nu.

– När det hände igen trodde jag inte att det var sant, säger Bente Magnusson.

Hennes kollega Jenny Eriksson instämmer.

– Jag tänkte bara nej, finner inga ord, så tråkigt är det. Man blir så klart lite orolig för att föräldrarna ska söka sig till andra förskolor framöver på grund av det här tråkiga, men jag tror inte det ändå, säger hon.

ANNONS

Efter den första branden i juli köpte de nya gardiner till öppna förskolan, eftersom de gamla luktade rök. Nu har de fått skicka de nya gardinerna till kemtvätten, berättar Bente Magnusson.

– I övrigt har vi klarat oss bra rent materiellt. Det har mest varit sot och rök som varit problemet, säger hon.

En av många som har varit oroliga efter attentaten är Veronica Nylund, som vanligtvis brukar ta med sin son dit varje vecka. Nu får de åka till Storvreten i stället.

– Jag tycker att det är jätteläskigt. De flesta blev nog väldigt uppgivna när det hände igen. När de öppnade igen efter första branden var alla så glada. Vi hann bara vara där en gång innan de stängde igen, säger Veronica Nylund.

I väntan på att åter kunna flytta in i de sanerade lokalerna ordnar lärarna utflykter. När Mitt i besöker öppna förskolan har dock även utflykten fått ställas in – den här gången på grund av dåligt väder.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.