Deras boulebana får inte vara kvar

Martin Norlin, Christer ”Älgen” Engkvist och Alexander Astvik går en av de sista matcherna på boulebanan vid Fagersjövägen. I bakgrunden syns staketet och de buskar som omgärdar Hökarängsskolans gård.
Martin Norlin, Christer ”Älgen” Engkvist och Alexander Astvik går en av de sista matcherna på boulebanan vid Fagersjövägen. I bakgrunden syns staketet och de buskar som omgärdar Hökarängsskolans gård.
Farstas politiker vill få bukt med missbruk utomhus i Hökarängen. Första steget bli att riva den lokala boulebanan.

– Visst dricker vi pilsner när vi spelar, men inte tycker jag det brukar bli stökigt, säger boulefantasten Christer Engkvist.

Klockan är fyra, det är tjugo grader i luften och gott om folk vid boulebanan i Hökarängen. Några spelar, som veteranen Christer Engkvist – Älgen kallad. Andra sitter vid borden och dricker öl.

– Den här banan betyder mycket. Vi är här så fort vädret tillåter, säger Kjell Nyberg bakom ett par solglasögon.

Men nu är det slut på nöjet. I torsdags beslöt Farsta stadsdelsnämnd att banan ska rivas. Skälet uppges vara att boulebanan, som ligger intill Hökarängsskolan, har blivit ett tillhåll för missbrukare.

– Vi har fått upprepade klagomål från skolan och föräldrar till skolbarn. De tycker inte att det är roligt med en boulebana med så mycket öldrickande och personer som inte är helt välstädade. Även polisen säger att det blivit ett tillhåll, säger nämndens ordförande Lars Jilmstad (M).

Är det själva boulebanan som är problemet?

– Det här är ingen markering mot dem som spelar boule. Det handlar om de element som har kommit att förknippas med banan. Det är eländigt att barnen ska behöva ha det i sin närhet.

Heidi Hård af Segerstad, rektor på Hökarängsskolan, har själv tagit upp situationen i det lokala Brottsförebyggande rådet.

– Efter att centrum rustades upp har en viss grupp sökt sig till boulebanan för att sitta på bänkarna där och dricka öl. Vår skolgård ligger bara 20 meter därifrån. En del använder även hörnan av skolgården som toalett medan våra sexåringar leker där, säger hon.

Politikerna lovar att en ny boule­bana ska byggas på annat håll i Hökarängen. Än är ingen plats bestämd. Hyresgäster på Tobaksvägen har sagt nej till att placera banan där. En annan plats som nämnts är parkleken Kryddgården vid Lingvägen.

Boulespelarna är själva medvetna om att platsen drar till sig folk som dricker öl. Men politikernas lösning är inte populär.

– Att riva banan löser inga problem. Då kan de riva hela Hökar­ängsplan, för folk kommer att sitta där i stället, tror Kjell Nyberg.

– Vi är medvetna om att vi kanske bara flyttar problemet någon annanstans. Men vi kan inte strunta i hur skolan upplever det här, kontrar Lars Jilmstad (M).

I stadsdelsnämndens beslut står också att socialtjänsten måste intensifiera sina insatser ”för att lösa de riktiga problemen”.

Det är eländigt att barnen ska behöva ha det i sin närhet. Lars Jilmstad (M)

Fakta

Förbjudet att dricka alkohol

I och runt Hökarängens cent­rum råder alkoholförbud på allmän plats.

Boulebanan vid Fagersjövägen ligger inom förbudsområdet.

Den som bryter mot förbudet riskerar böter.

Även den som uträttar sina behov offentligt kan få böter.

källa: stockholms stad