Deras döttrar blev blåsta på skolresan

Leyla Tabrizi, Therese Axelsson och Johan Otterberg har barn i klassen på Gillboskolan. Inget av deras barn får följa med på klassresan.
Leyla Tabrizi, Therese Axelsson och Johan Otterberg har barn i klassen på Gillboskolan. Inget av deras barn får följa med på klassresan.
I vår ska sjätteklassarna på Gillboskolan åka på utbytesresa till Spanien.

Men alla får inte följa med.

– Det svåraste är att se barnens besvikelse. Det kan inte vara rätt att göra så här, säger Johan Otterberg som är pappa till två döttrar.

I höstas kallade den kommunala Gillboskolan i Rotebro alla föräldrar med barn i årskurs 6 till ett möte.

– Vi blev informerade om en utbytesresa till Spanien. Vi skulle ta passfoton, fylla i vilken mat barnen gillar och uppgifter om läggningstider, säger Therese Axelsson som har en dotter i sexan.

Enligt föräldrarna uppfattade både de och deras barn det som att alla som ville skulle få chans att följa med på resan.

– Det kändes som att vi redan stod och vinkade av dem på Arlanda, säger Leyla Tabrizi som tillsammans med maken Johan Otterberg är föräldrar till tvillingdöttrarna Clara och Olivia i sjätte klass.

I december kom ett mejl från skolan. Alla som visat intresse att följa med till Spanien fick inte plats. Den spanska skolan kan ta emot max 25 elever. Gillboskolan lottade därför vilka elever som ska få delta i projektet.

Av 63 elever i årskurs 6 anmälde 38 intresse – alltså får 13 elever inte följa med, trots att de vill.

– Vi fick höra att resan skulle bli en upplevelse för livet. Därför kändes det tråkigt när vi fick ­mejlet, säger 12-åriga Clara.

I onsdags hade sexorna sitt första Spanienmöte i skolan, men de som inte får följa med på resan stängdes ute.

– Alla var jättetaggade, men de som inte får åka fick vara i ett annat klassrum och plugga matte i stället, säger Olivia.

Clara och Olivias föräldrar är upprörda över hur skolan agerat.

– Ska vi spela fotboll, så ska alla vara med. Ingen ska behöva sitta på bänken. Det här är samma sak. Kan inte alla åka, så ska ingen åka. Det blir en uppdelning i vi och dem och det ska skolan inte hålla på med, säger Johan Otterberg.

Gillboskolans rektor Monica Åkerberg och biträdande rektor Lillin Langebäck menar att man aldrig lovat att alla elever ska få följa med. De skriver i ett mejl:

”Vi bjöd in elever och föräldrar till ett möte där man informerades om att det fanns en begränsning i antalet elever som kunde följa med. Det känns positivt att gensvaret blev så stort, men tråkigt att vi i och med det inte kunde låta alla följa med.”

Det finns inget i skollagen som reglerar att elever har rätt att följa med på klassresor.

Men Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd vid Skolverket, ­säger att generellt ska alla elever ha rätt att delta i aktiviteter som ingår i undervisningen.

– Har resor karaktären av att vara en del i utbildningen, till exempel om det sker inom språkundervisningen och resan går till en plats där språket talas, eller om det på andra sätt ingår aktiviteter som är en del i undervisningen, ska det vara tillgängligt för alla elever, säger han.

För resor som däremot inte är en del av skolans verksamhet, till exempel mer regelrätta nöjesresor eller skidresor, finns inga sådana krav.

Men enligt rektorerna riskerar inte eleverna som får stanna hemma att få sämre förutsättningar. De skriver: ”När det gäller elevernas möjligheter att nå målen finns det naturligtvis möjlighet till det för alla. Detta utbyte måste dock ha förankring i de mål som finns både för de svenska och de spanska eleverna.”

– Vi tycker att det här är en fantastisk möjlighet till ett internationellt utbyte och vi hoppas på sikt även kunna utveckla vårt samarbete med skolor i andra länder för att fler elever ska få chansen.

Vi fick höra att resan skulle bli en upp­levelse för livet. Därför kändes det tråkigt.Clara, 12 år

Fakta

Har använts som bestraffning i andra skolor

Det finns flera exempel på när skolor nekat elever att följa med på klassresor:

I våras fick fyra niondeklassare i Linköping inte följa med på klassresan till Stockholm eftersom de skolkat. Skolinspektionen menade då att den typen av bestraffning strider mot skollagen.

Fyra nior i Uppsala nekades att följa med på en klassresa 2011. Då ville inte skolan förklara orsaken till den uteblivna resan, utan hänvisade till sekretess.

Även då menade Skolinspektionen att det saknas lagligt stöd för den typen av bestraffningar. Källa: Sveriges radio, UNT