Deras drag gör killarna matta

Linn Andréasson och Laura Anelli, som bor i Vasastan respektive vid Mariatorget, hoppas få vara med i ungdomsutbytet. Här är det smarta drag som gäller.
Linn Andréasson och Laura Anelli, som bor i Vasastan respektive vid Mariatorget, hoppas få vara med i ungdomsutbytet. Här är det smarta drag som gäller.
Laura Anelli började med schack på dagis.

Nu vill hon bli proffs. Men först hoppas hon och Linn Andréasson få spela mot norska och polska tjejer i ett internationellt utbyte.

– Det bästa med schack är att allt sker i huvudet, säger Laura Anelli.

Laura Anelli och Linn Andréasson, som bor vid Mariatorget respektive i Vasastan, är två av Stockholms läns mest lovande spelare.

Nu hoppas de få följa med när Sveriges Schackförbund väljer ut 15 tjejer mellan 13 och 30 år till ett internationellt utbyte i Stockholm, Norge och Polen.

Förbundet har fått närmare 400 000 kronor i EU-bidrag till utbytesprojektet. Förra året gjordes ett liknande men inte lika omfattande utbyte med Ungern, där både Laura Anelli och Linn Andréasson deltog.

Tanken är att tjejer från de olika länderna ska träffas och lära sig mer om att arbeta professionellt med schack och försörja sig på sin passion.

15-åriga Laura Anelli vill bli proffs och lägger ner mycket tid på att bli bättre. Att blir lika bra som schackproffset Pia Cramling är ­något av en dröm.

– Jag älskar schack. Man kan spela i stort sett var som helst och allt handlar om hur man tänker med sina drag, säger hon och pekar på huvudet.

Intresset väcktes redan när Laura Anelli gick på dagis. Men efter några år var det nära att hon lade av, när hon som 6-åring började spela på schacksalongerna och då var ensam tjej i gruppen. Men efter ett klubbyte blev det bättre och hon har deltagit i olika tävlingar.

Linn Andréasson hade det heller inte lätt när även hon började på schacksalongerna och vann mot den bästa killen. Hon berättar att hon blev utfryst, men att det blev bättre efter att ha bytt klubb.

– Det är så roligt, roligast är att spöa killarna, säger Linn Andréasson som även varit med i OS för ungdomar.

Johanna Valentin är genom sitt företag projektledare för utbytet. I oktober eller november avgörs det vilka som får åka med.

– Syftet med projektet är att stärka schackspelande tjejer i en starkt mansdominerad miljö. Jag arbetar med schack som ett pedagogiskt verktyg för att stärka barn och unga socialt och intellektuellt, säger hon.

Fakta

Här är inte ens hälften tjejer

Stockholms schackförbund har i dag knappt 300 tjejer men mer än dubbelt så många killar mellan 13 och 20 år.

Det finns runt 250 registrerade klubbar i länet.

Källa: Stockholms ­schackförbund