Deras drönarfilmer gör succé

Från vänster: Tim Fuchs, Carl Hedin, Anders Grandien, Victor Stålbo och Max Resenius.
Från vänster: Tim Fuchs, Carl Hedin, Anders Grandien, Victor Stålbo och Max Resenius.
Eleverna bakom UF-företaget Altitude filming gör succé med sina drönarfilmer. De har redan flera kunder och nu har de också prisats som årets UF-företag.
– Vi är otroligt glada!, säger Max Resenius, VD.

Fem elever, som går sista året på teknikprogrammet på Bromma gymnasium, vann årets UF-företag. Priset delades ut under galan The Grand Final som hölls den 28 mars.

– Vi är otroligt glada! Vi har verkligen kämpat för det här, säger Max Resenius, VD.

Skaparna Tim Fuchs, Carl Hedin, Anders Grandien, Victor Stålbo och Max Resenius gör filmer med drönare till bland annat golfklubbar, mäklarfirmor och bröllop, under namnet Altitude filming.

– Vi går inriktning flygteknik i skolan och har alla ett drönarintresse från början. När vi skulle bestämma vårt UF-företag tog vi chansen att tjäna pengar på att flyga drönare, säger Max.

Inte nog med att de blev årets UF-företag, de tog också hem priset för årets tjänst. Vinstsumman blev totalt 6 000 kronor samt en vandringspokal.

– Vi ska använda pengarna för att betala tillbaka våra skulder, utgifterna har gått till bensinpengar, berättar Max.

Det har blivit en del heta diskussioner

Att driva ett företag tillsammans med sina fem bästa kompisar har varit en utmaning menar Max.

– Eftersom vi är fem som driver företaget har vi bestämt att det måste vara en majoritet för att ett beslut ska gå igenom. Det har blivit en hel del heta diskussioner, men vi har inte haft några stora bråk. I grund och botten är vi rätt lika allihop.

I sommar tar de studenten och Max ska plugga farkostteknologi på KTH. Men han hoppas på att kunna fortsätta driva Altitude filming vid sidan av.

– Vi kommer alltid ha det här i bakfickan, speciellt på sommaren. Det är otroligt kul och eftertraktat. Redan nu har vi flera golfklubbar uppbokade inför sommaren. Vi har också ett möte med ett motorcykel racing-team senare i veckan.

Fakta

Vad är ett UF företag?

UF står för Ung Företagsamhet. Det är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 80-talet har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

UF-företaget får drivas under ett år och måste sedan avvecklas. Företaget är inte en juridisk person eller betalar någon skatt. Företaget får heller inte lägga på någon moms vid försäljning.

För att starta ett UF-företag måste man registrera sig hos Ung Företagsamhet samt betala en registreringsavgift på 300 kr. Registreringsavgiften gör att företaget också täcks av en försäkring utöver den vanliga skolförsäkringen. I övrigt behövs inte några kapital för att dra igång verksamheten.

Källa: Ung företagsamhet