Min lokala hjälte

Deras film om lycka lyckades

Jonatan Etzler och Richard Ekman har tillsammans med Jonatan Sköld och Fredrik Olsson gjort den prisbelönta filmen.
Jonatan Etzler och Richard Ekman har tillsammans med Jonatan Sköld och Fredrik Olsson gjort den prisbelönta filmen.
Skapar pengar lycka?

Den frågan ställer sig Grupp Trams Filmkollektiv i sin kortfilm ”Riktigt mycket pengar”.

I helgen tävlar de fyra skaparna med filmen i Barcelona.

– Det är en ganska enkel och rolig film som visar på en tendens som man kan se i samhället i dag. Alla vill ha mer och mer pengar, säger Jonatan Etzler, 25, producent i gruppen.

Filmen är en musikal och är till stor del inspelad i Järfälla. Den handlar om Livia som får sparken från sitt jobb och bryter upp med sin pojkvän. Pengarna börjar sina och hon är olycklig, något som hon tror har ett samband. För att bli lycklig följer hon sin kloka fars ord och bestämmer sig för att bli rik.

– Hennes pappa menar att lycka innebär riktigt mycket pengar.

Efter att ha tjänat in några kronor på att stjäla en insamlingsbössa och från kollekten i kyrkan bestämmer sig Livia för att gå ett steg längre i jakten på lycka. Hon låtsas vara från hemtjänsten och försöker råna en äldre dam.

– Vi läste i media om en hur hemtjänsten stal pengar från äldre och spann vidare på det, säger Jonatan Etzler och Richard Ekman, som skrivit manuset.

– Det är väldigt enkla frågor som vi visar genom en musikal. Vi har suttit igenom många kortfilmer som greppar efter för mycket. Vi ville få ut det mesta av kortfilmsformatet, fortsätter Richard Ekman.

De fyra vännerna Jonatan Etzler, Richard Ekman, Fredrik Olsson och Jonatan Sköld gick tillsammans på Stockholms filmskola och genom sitt examensprojekt fick de bidrag till att göra en ny film. De bestämde sig för att göra en musikal och ett önsketänkande var att gitarristen Janne Schaffer skulle genomföra ett solo i slutet.

– Vi mejlade honom och han ringde upp sa att han gärna ville vara med. Jonte höll på att börja gråta. Efter det fick vi lov att göra filmen, säger Jonatan Etzler.

Med hjälp av stöd från Järfälla kommun kunde de i augusti förra året spela in ”Riktigt mycket pengar”. Sedan filmen hade premiär har den visats på filmfestivaler i bland annat Cannes, Arizona och Canberra samt vunnit första pris i Yellowbird-kategorin på Vårrullen filmfestival och i den öppna klassen på Filmgala Norr.

I helgen åker gruppen till Barcelona för att visa upp filmen på filmfestivalen Filmets, där de även är nominerade i två kategorier.

Att musikalen skulle nå så här långt var de fyra vännerna dock inte beredda på.

– Vi tänkte att den skulle visas på några filmfestivaler men vi trodde aldrig att vi skulle vinna priser, säger Richard Ekman, 26.

Filmen kommer bland annat att visas som förfilm på Grand och på biograf Falken i Jakobsberg under hösten.