Martas och Areks stora dröm har gått i uppfyllelse

Marta Podsiadlik och Arek Tokarczyk utanför sitt kafé.
Marta Podsiadlik och Arek Tokarczyk utanför sitt kafé.
Arek Tokarczyk svänger ihop en Caramel Macchiato på sin kaffemaskin.
Arek Tokarczyk svänger ihop en Caramel Macchiato på sin kaffemaskin.
De växte upp tillsammans i Polen. Långt senare förstod de att de var mer än bara vänner. Nu öppnar Arek och Marta i kafé i Handenterminalen.

Intill bullret och bånget, lyftkranarna, byggarbetarna och de stressade pendlarna blir små drömmar till liv.

Inne i den rätt anskrämliga Handenterminalen står Arek Tokarczyk och svänger ihop en Caramel Macchiato på sin kaffemaskin.

Marta Podsiadlik sitter och knappar på sin dator och planerar både veckans luncher och familjelivet.

Hon och Arek växte upp tillsammans hemma i Polen.

Vänskapen blev till kärlek

De flyttade till olika länder.

Bagaren Arek till England. Marta, som varit både hushållerska och jobbat inom servering, till Stockholm.

Men de höll kontakten och någonstans blev vänskap till kärlek.

För tre år sedan kunde Arek lämna jobbet i England. Han och Marta återförenades på heltid.

Arek och Marta jobbar båda sju dagar i veckan. När barnen inte är i skolan är de ofta med.

Arek och Marta jobbar båda sju dagar i veckan. När barnen inte är i skolan är de ofta med.

I dag bor paret och deras tre barn i Jordbro. I en tid när det nya möter det gamla i ytterförorten Haninge har paret tagit över Café Terminal, som de ska få hyra det närmaste året.

Även om de bara är hyresgäster har de satt upp en egen skylt på dörren: ”Familje Café”.

Vi vill blanda polsk och svensk bakkonst

Arek Tokarczyk

Det är jobb sju dagar i veckan som gäller. Då gäller det att familjen håller ihop.

– Våra barn är ofta med inne på kaféet. Men kanske stör de mer än hjälper till, säger Marta och skrattar.

Vad är det ni satsar på?

– Vi vill blanda polsk och svensk bakkonst. Jag tycker att stilarna harmonierar bra. Vi gillar matiga söta bröd med mycket choklad, säger Arek.

Marta, som berättar att hon någon gång i livet kanske vill bli journalist, letar skolor till barnen när det är lugnt i kaféet.

– Jag har bott i Fisksätra, Sundby, Blackeberg och Råcksta. Även om jag börjar känna Haninge så känner jag inte till vilka skolor som är bäst, säger hon.

Råg- och vetelimpor och färska frallor ligger framme. Polska brödet chalka, chokladbröd, fyllda baguetter och smörgåsar likaså.

En espressomaskin och äppelpajer.

Men det skulle bli för tufft ekonomiskt att bara driva ett litet bageri. Därför har Marta och Arek utökat utbudet.

Dagens lunch, som till exempel ärtsoppa och pannkakor vissa torsdagar, var Martas idé.

Vi vill försöka inleda samarbeten med äldreboenden och sälja bröd till dem

Marta Podsiadlik

Salladerna också.

– Jag hoppas det blir bra. Vi hoppas att kunderna är nöjda och glada när de besökt oss, säger hon.

Deras förhoppning från början var att kunna öppna något i Haninge centrum.

– Vi hyr ju bara lokalen här i Handenterminalen så vi kan inte förändra så mycket i den. Och att köpa lokalen kan vi inte, säger Marta.

– Men vi försöker tänka positivt. Jag tror det kan bli bra med Handenterminalen också om området utvecklas på rätt sätt, säger Arek.

De flesta av kunderna sedan paret tog över har varit pendlare och inte Haningebor, säger Marta.

– Och att bara förlita sig på pendlarna går inte. Vi vill försöka inleda samarbeten med äldreboenden och sälja bröd till dem, säger hon.

Familjen samlad första dagen på kaféet. Foto: Facebook

Familjen på sin första dag på kaféet på Kanelbullens dag tidigare i höstas. Foto: Facebook

Fakta

Chalka – mer polskt blir det inte

Polskt äggvridbröd är populärt i många polska hem och något som Arek Tokarczyk bakar på parets kafé.

Det är ett rikt, flätat äggbröd som ibland kan innehålla russin. Vill man kan man ha smör och marmelad på. Framförallt äter polacker det vid jul och påsk.

Chalkan kan man även göra fransk toast av.

Chalka.

Chalka.

Källa: Mitt i