ANNONS

Deras hjälp räddar barn i Kongo

Det speciellt framtagna Hope-smycket finns att köpa på föreningens hemsida.
Det speciellt framtagna Hope-smycket finns att köpa på föreningens hemsida.
Förskolan som startade förra året.
Förskolan som startade förra året.
Den ena upptäckte orättvisorna när han återvände till Kongo. Den andra såg skillnaderna när han kom till Sverige. Tillsammans slåss de för Kongos kvinnor och unga.

– Vi kan inte bara se på, alla kan göra skillnad. Vårt mål är att sprida detta i hela världen, säger Tresor Singbo och Getty Domein.
ANNONS

Eldsjälen och Östermalmsbon Tresor Singbo driver sedan 2011 organisationen Hope, vars syfte är att ge stöd och möjligheter till utsatta barn och ungdomar i Kongo. Artisten och Södermalmsbon Getty Domein, som 2010 gick till gick till semifinal i Melodifestivalen, har länge kämpat för våldtäktsoffer och hiv-smittade i Kongo.

Nu har han specialskrivit en låt där Gettys del av intäkterna går till ett av Hopes projekt”.

– Musiken är mitt främsta vapen. Pengarna som kommer in ska gå till en vårdcentral med en ungdomsmottagning som Tresor har startat, säger Getty.

Vårdcentralen med ungdomsmottagning, som efter en idé från Hopes medarbetare Malin Lake drogs igång för drygt ett år sedan, har öppnats med syfte att sprida kunskaper i frågor om sexuellt överförbara sjukdomar och preventivmedel.

– Barnafödandet i Kongo är högst i världen, men många kan inte ta hand om sina barn och de lämnas ensamma på gatan, säger Tresor.

– I bästa tar någon snäll människa hand om dem. Jag får rysningar i kroppen när jag tänker på det, fyller Getty i.

De båda är födda i Kongo men kom till Sverige i unga år. Tresor som 13-åring efter att hans pappa, som jobbade för den regering som störtades 1997, skjutits. Den händelsen och det politiska klimatet tvingade familjen att fly Kongo.

– När jag kom till Sverige mötte jag ett samhälle som var mycket mer jämställt och rättvist än något jag tidigare upplevt, ett samhälle med fri skola och sjukvård. Fram tills dess hade jag trott att världen såg ut som i Kongo. Det förändrade något i mig och var starten för min kamp att förändra Kongo, säger Tresor.

Södermalmsbon och artisten Getty var bara några år när han kom till Sverige för att lära känna sin far, som bodde i landet sedan en tid tillbaka. Under besöket omkom Gettys mamma i en bilolycka i Kongo och han blev kvar hos sin pappa i Sverige.

ANNONS

– Några år senare dog min pappa i hiv. Jag skulle precis fylla elva år och slussades runt på olika ungdomshem där jag mobbades och blev utfryst när de andra fick reda på hur min pappa dött, berättar Getty Domein.

Runt årsskiftet 2009/2010 reste Getty tillbaka till Kongo för första gången. Det slutade med ett uppvaknande. När gruppen som Getty reste med tog en paus vid en flod hände något som förändrat honom för alltid.

– När jag står där hör jag ett ljud från floden, när det flyter närmare ser jag att det är ett spädbarn i en balja. Panikslagen springer jag med baljan längs floden och in i skogen i hopp om att kunna rädda babyn. Efter ett tag blir floden bredare och baljan försvinner ifrån mig. Jag stannade och grät i flera minuter, berättar Getty och fortsätter:

– Bilden på spädbarnet som flyter iväg har fastnat i mitt huvud. Jag vill göra allt för att sånt här inte ska behöva hända.

Tresor är medveten om att vägen till ett bättre Kongo är lång, men han menar att varje skillnad är viktig.

– Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon,

Fakta

Detta är Hope

Hope grundades av Tresor Singbo 2011 med syfte att hjälpa utsatta barn och ungdomar i Kongo.

Detta har organisationens medarbetare gjort:

2011: Startade fritidsgård i byn Maleuka.

2012: Yrkesskola med utbildningar till en mängd olika yrken.

2014: Projekt där bygge av tre nya vattenbrunnar till byn Maleuka drar igång.

2015: Startar företagsverksamhet för elever på yrkesskolan, förskola för sexåringar och vårdcentral och ungdomsmottagning.

2016: Projekt där en hel container med material ska fraktas till Hopes verksamheter i Malueka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.