Min lokala hjälte

Deras hyror betalade torget

Grannarna Gunnel och Lars-Erik Jern, Pia Jansson och Lena Andersson är kritiska till pengaöverföringarna. "Det är skandal. Om bostadsbolaget går med vinst borde det gynna oss som bor här", säger Lena Andersson.
Grannarna Gunnel och Lars-Erik Jern, Pia Jansson och Lena Andersson är kritiska till pengaöverföringarna. "Det är skandal. Om bostadsbolaget går med vinst borde det gynna oss som bor här", säger Lena Andersson.
Grannarna på Bergvägen i Kungsängen är trötta på dålig ventilation och slitna tapeter. Men när de påtalar problemen för bostadsbolaget Upplands-Brohus får de alltid samma svar.
– De säger att det saknas pengar.

Lena Andersson flyttade till Bergvägen för 15 år sedan. Hon trivs i området, men önskar att standarden på lägenheterna var högre.

– Ventilationen fungerar inte, kökstapeterna är 15 år gamla och trots att jag klagat flera gånger har jag inte fått någon fläkt i köket. Brandvarnaren går så fort man öppnar spisen, säger hon.

Hyreshusen har inte stambytts sedan de byggdes på 60-talet. Pia Jansson, granne med Lena, är van vid att det blir stopp i avloppet.

– Jag bor längst ned och för mig är det värst. Det bubblar i diskhon och det blir ofta stopp i tvättstugan. Jag kräver inga lyxrenoveringar. Bara ett avlopp som fungerar, säger hon.

Flera gånger har de påtalat bristerna för Upplands-Brohus. Men varje gång får de samma svar.

– De säger alltid att det saknas pengar. Även om man tjatar i flera år händer ingenting, säger Lena Andersson.

Upplandsbro hus, hyresrätter, Bergvägen,, missnöje, missnöjdahyresgäster Fotograf Oliver Lindkvist

Trasiga plastmattor och dålig ventilation. Bristerna på Bergvägen är många. Foto: Oliver Lindkvist

Varken hon eller grannarna har blivit informerade om att pengarna som gick till att renovera Bro centrum kom från Upplands-Brohus kassa. Faktum är att de inte ens har varit på plats för att se det nya torget.

– Det är skandal. Om bostadsbolaget går med vinst borde det gynna oss som bor här, säger Lena Andersson.

Tore Olsson, vd i Upplands-Brohus, tycker att husen håller god standard.

– Med tanke på att de är 50 år gamla tycker jag att de är i bra skick.

Men de har inte stambytts sedan 60-talet?

– Nej, och det kanske är dags att göra det snart.