Deras hyror höjs med 50 procent

Ing-Marie Pettersson, Rebecca Nordgren Rooth och Marita Hedrén var några av de upprörda grannarna som kommit till Stockholmshems möte.
Ing-Marie Pettersson, Rebecca Nordgren Rooth och Marita Hedrén var några av de upprörda grannarna som kommit till Stockholmshems möte.
Årsta – snart en förebild för hela Europa. De ­senaste miljötekniska lösningarna byggs in vid en stor renovering av hus­en vid Valla torg.

Hyresgästerna får flytta ut i minst ett år – och när de flyttar tillbaka är hyran 50 procent högre.

”Svara på frågan för helvete.”

Till sist brast det för en av åhörarna i Årstaskolans matsal i onsdags kväll. Stockholmshem hade bjudit till möte för att informera sina hyresgäster om vad som händer när 300 lägenheter vid Valla torg ska renoveras. Det handlar om evakuering i minst ett år och 50 procent högre hyra.

Ju längre kvällen led desto svettigare blev det för Stockholmshems representanter. Att svara på vad som skulle hända med de grannar som inte skulle ha råd att flytta tillbaka var inte lätt och publiken visade sitt missnöje.

Till hösten väntar ett stambyte i alla fastigheterna. Då renoveras alla badrum och kök.

Men ytterligare stora ombyggnader står för dörren då Stockholmshem valts ut att delta i projektet Grow Smarter – ett EU-projekt där Valla torg ska fungera som förebild för resten av Europa i frågan om klimatsmarta boendelösningar. Det blir tjockare dörrar, nya fönster och bättre isolerade väggar – kostnaden står EU för.

När allt är klart väntar en hyreshöjning på 50 procent. Stockholmshem menar att det bara är stambytet med nya kök och badrum som påverkar hyran – inte Grow Smarter-projektet. Det var något hyresgästerna som samlats i matsalen hade svårt att tro.

Alla uppfräschningar påverkar i slutändan hur mycket hyra värden ska kunna ta ut, menar de.

Flera av de hyresgäster Lokaltidningen Mitt i pratat med anser att renoveringen strider mot det avtal de har med Stockholmshem, där de själva får bestämma vilka ytrenoveringar som görs för att, om man så vill, hålla nere hyran.

Karin Sterner, kommunikationschef vid Stockholmshem, menar dock att de absolut inte försöker skörda frukterna av en subventionerad miljörenovering i form av chansen att ta ut högre hyror.

– Vi hade begärt samma höjning även om vi bara gjort stambytet, säger hon.

Huruvida hyreshöjningen enbart beror på den traditionella renoveringen, och om alla uppfräschningarna bryter mot hyresgästernas avtal är en fråga som just nu diskuteras hos Hyresgästföreningen.

– Det här är en ny situation och vi har inte bestämt hur vi ska bemöta det, säger Gunnel Cirverius, pressekreterare.

Hur blir det då för dem som inte kommer att ha råd att bo kvar? Till sist svarade Stockolmshem att de kunde erbjuda hyresrabatter de första åren. Sedan finns ju alltid bostadsbidrag.

– Ska vi behöva bli bidragstagare? Ett skamligt förslag, sade en kvinna i publiken.