Deras kebabtallrik är ett fynd

Palmyra kebab blev i år nominerad till Dagens Nyheters pris Gulddraken i kategorin Årets fynd.
Palmyra kebab blev i år nominerad till Dagens Nyheters pris Gulddraken i kategorin Årets fynd.
I 17 år har Palmyra kebab vid Årsta torg lockat lunchgäster från hela Stockholm – och ständigt tvingats göra lokalen allt större för att få plats.

Förra veckan utsågs restaurangen till ett av Stockholms tre största matfynd.

Den värsta lunchrusningen har just avtagit. Ändå är det upptaget vid samtliga bord på Palmyra kebab vid Årsta torg.

Varje dag serverar den 17 man starka personalstyrkan på den smått legendariska restaurangen flera hundra kebabtallrikar.

En av gästerna är Ted Ejderskog från Hökarängen. Han har lunchat här varenda vecka sedan Radwan Adawi öppnade restaurangen för 17 år sedan.

– När de började var det bara ett hål i väggen, men ryktet har spridit sig och det har blivit lite större hela tiden, säger han.

Snart blir kebabrestaurangen ännu större – nästan dubbelt så stor. Väggen till den gamla djur­affären som ligger intill ska slås ut inom de närmaste veckorna.

26-åriga Wisam Saad har jobbat på kebabrestaurangen i fyra år. Ständigt har det blivit fler och fler gäster.

– Vid lunch är det fullt här. Det kommer folk från hela Stockholm hit för att luncha.

Mycket riktigt. Andreas Cicek bor i Södertälje, jobbar i norrort och lunchar på Palmyra i Årsta för andra dagen i rad.

– Det är faktiskt sant, säger han och skrattar.

– Det låter kanske konstigt, men jag åker hit för att det är gott helt enkelt, godast i stan.

Det är han inte ensam om att tycka. När DN På stan frågade sina läsare om var Stockholms bästa kebabställe låg för ett antal år sedan blev svaret: Årsta.

– En gång lär ett gäng killar ha åkt hela vägen från Jönköping – bara för att äta vår kebab, säger Wisam Saad.

Han menar att framgångsrecept först och främst är renlighet och färska grönsaker.

Med motiveringen ”Deras välkryddade, finskurna fräscha anrättning håller stilen år efter år” blev de i år nominerade till Dagens Nyheters pris ”Gulddraken” i kategorin ”Årets fynd”.

Övriga nominerade var Pontus matsal och NK:s ost- och charkdisk. Vann gjorde Pontus matsal.

– Alla vill vinna, men det var kul bara att vara nominerad, säger Wisam Saad.

– Det är extra roligt att de andra nominerade är ”riktiga” restauranger, inte andra kebabrestauranger.

Wisam Saad tycker att han och hans kollegor gör Stockholms, kanske Sveriges, godaste kebab. Bara en gång har han ätit en som var godare.

– I Syrien. Jag har aldrig smakat så god kebab som där. Brödet doppas i olja, säger han.

– Kanske borde vi också göra så. Den skulle bli nummer ett, ny nummer ett.

Alla vill vinna, men det var kul bara att vara nominerad.Wisam Saad

Fakta

Kommer från mellan­östern

Kebab är ett tunnskuret grillat kött (ursprungligen lammkött) som har sitt ursprung i Mellanöstern och Turkiet.

Maträtten kom till Europa med turkiska invandrare på 1970-talet.

I Sverige slog kebab igenom under 1980-talet.

Kebabrestaurangen Palmyra i Årsta var en av tre restauranger som i år nominerades till Dagens Nyheters matpris ”Gulddraken”.