Deras matrester mals ner till fordonsbränsle

Lena Olofsson och Anita Leppälä hör enligt egen utsago till de få som sorterar matsoporna.
Lena Olofsson och Anita Leppälä hör enligt egen utsago till de få som sorterar matsoporna.
Fastighetsvärden har startat en tävling för att få hyresgästerna att återvinna mer mat.

– Men flera säger att de inte har tid, säger Bandhagenbon Lena Olofsson.

I många soppåsar händer det att gamla kvitton och nötta tandborstar blandas med middagsresterna. Sedan får allt åka till Högdalen och brännas upp.

Nu hoppas man att söderortsborna ska börja sortera maten i stället.

För att Stockholms stad ska nå sina miljömål krävs att över 80 procent av hushållen börjar sortera ut maten från resten av soporna år 2018.

– För mig är det självklart att återvinna. Men vi ligger verkligen efter i Stockholm, säger Lena Olofsson.

– När jag bodde i Umeå på 1990-talet sorterade man matsopor.

Stockholms stad har fått kritik för att vara sena på boll­en, bland annat från Miljöpartiet. Men nu är den i rullning.

I korthet går det till så att hushållen får gröna plastpåsar för matavfall. Andra sopor läggs i vanlig påse. Påsar hämtas med sopbilen och körs till en optisk sorteringsanläggning som sorterar de gröna påsarna från övrigt avfall. Matresterna blandas där med vatten och går till en rötningsanläggning för att bli biogas som kan driva bilar och bussar.

För att få fart på återvinningen har Familjebostäder dragit i gång en tävling bland bostäderna på Björksundsslingan i Bandhagen. Tävlingen går ut på att se vem som kan återvinna mest mat.

De som bor i området har fått matåtervinningspåsar i brevlådan och under året har hyresvärden satt ut återvinningskärl utanför husen.

Lena lyfter på locket till den nybyggda soptunnan utanför huset där matavfallet ska slängas. Det ekar tomt. Enligt henne och grannen Anita Leppälä går matsorteringen trögt.

– En granne jag talade med tycker att det bara är bullshit, säger Lena. Och flera säger att de inte har tid. Men hur mycket tid tar det egentligen?

På Familjebostäder säger man dock att man redan ett par dagar in i tävlingen sett en ökning av de gröna påsarna i soptunnorna.