ANNONS

Deras ombyggda villa fick pris

Charlotte och Tobias Hallberg Angantyr vann pris för sin ombyggnation av 20-talsvilla i Tureberg.
Charlotte och Tobias Hallberg Angantyr utanför sin 20-tals kåk.
Charlotte och Tobias Hallberg Angantyrs arkitektvän Daniel. Utanför 20-talsvillan.
Daniel Franzen, arkitekt.
Vardagsrum på negervåning med högt i tak. Grangolv. Charlotte och Tobias Hallberg Angantyr vann pris för sin ombyggnation av 20-talsvilla i Tureberg.
Vardagsrum med högt i tak. Grangolv.
Nybyggd wc men helt i sekelskiftesstil.
Nybyggd wc men helt i sekelskiftesstil.
Charlotte och Tobias Hallberg Angantyr utanför sin 20-tals kåk.
Charlotte och Tobias Hallberg Angantyr utanför sin 20-tals kåk.
Den ena var visionär, den andra fick hålla koll på pengarna. Visst blev det en hel del gräl - men nu är ombyggnaden klar. Dessutom har de prisats av kommunen.
ANNONS

Vi sitter i det stora, ljusa, rustika köket hemma hos familjen Hallberg Angantyr. Kompisen och arkitekten Daniel Franzen är också med. Det har hunnit gå sju år sedan familjen köpte huset med anor från 1920-talet som ligger på höjden på Timmervägen i Tureberg. Många tidigare ägare hade flyttat på grund av att det ansågs vara litet. Men Tobias och Charlotte såg potentialen.

Huset skulle se ut som att det jäst lite i ugnen och så har det ju blivit

De ville göra det större men inte på bekostnad av att huset tappade sina proportioner. I dag får de kvitto på att de tänkte rätt, allt från förbipasserande flanörer till budleverantörer och brevbärare som lovordar huset till att det prisats av kommunen med byggnadsvårdsdiplom.
– Det känns som ett gott betyg på att vi ville bevara det gamla fast i större format och det känns inte särskilt stort när du ser det från gatan, säger Tobias.
– Huset skulle se ut som att det jäst lite i ugnen och så har det ju blivit, tillägger Charlotte.

Arkitektvännen Daniel ger medhåll, han vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara för husägare att få igenom sina visioner, oftast nöjer sig folk med moderna utbyggnader.
– Det är det som är det svåra att få det att se naturligt ut, det går nästan inte. Det handlar om att stå på sig och att orka, säger han.

 

Husprojekt mot alla odds

Och är det någon som stått på sig, nästan på bekostnad av husfriden, ja kanske till och med äktenskapet, så är det Tobias som varit visionären och kreatören.
– Jag är värdelös på att projektplanera men jag kan gå in i ett hus som inte finns och kolla runt, säger han.

Charlotte, som annars jobbar som projektledare, har fått styra upp ekonomin.
– Vi var i konflikt mycket. Tobbe kunde komma och säga ”men vi måste ha dem här fönstren!” medan jag menat att de kostat för mycket och han då svarat ”då skiter jag i fönster!” Jag har verkligen slitits mellan utseendet och plånboken, men jag är jättenöjd.

Min målbild är ju 15 år framåt. Grånade skurgolv, som när man går in i en gammal kyrka

Tobias har tänkt ut varenda detalj, som naturligt måste falla samman med ursprunget. Nya trappräcken har svarvats för att likna ursprungliga. Dörrar, höga som torn, ser ut att vara hämtade från skolsalar förr i tiden. Fönstren likaså. Absolut inga standardiserade, menar Tobias. Betongtrappen utomhus, som till våren ska putsas, ska få gjutna räcken som en smed tillverkar. Med förlaga från trappräcken på Gotland.
Grangolvet, som tvättats med kalkvatten, såpats och som varje år bearbetas med en skurmaskin, är exempel på långsiktighet.
– Min målbild är ju 15 år framåt. Grånade skurgolv, som när man går in i en gammal kyrka. Om vi har fest behöver jag inte må dåligt om folk går in med skor, säger Tobias.

ANNONS

Många vill inte att det slits något, att det ska se exakt samma ut jämnt

Daniel menar att det annars är det största felet husbyggare gör när de tänker att allt måste vara helt.
– Många vill inte att det slits något, att det ska se exakt samma ut jämnt och det går inte välja nått sånt material. Det blir bara stressande.

Den 8 december delade kommunen ut stipendier och hedersutnämningar på Edsbergs slott. Tobias och Charlotte var några av deltagarna.