Deras skola ska stängas

Nils Beck, William Wallin och Joakim Bergh framför den banderoll som användes vid den senaste, traditionsenliga matchen i amerikansk fotboll mellan Gångsätra och Hersby gymnasier.
Nils Beck, William Wallin och Joakim Bergh framför den banderoll som användes vid den senaste, traditionsenliga matchen i amerikansk fotboll mellan Gångsätra och Hersby gymnasier.
Nu är det bestämt. Gångsätra gymnasium kommer att stängas och verksamheten flyttas till Hersby gymnasium.

Beslutet togs av utbildningsnämnden i torsdags.

Elever från Gångsätra tycker att det är ett riktigt dåligt beslut.

– Jag förstår inte hur de tänker, säger Joakim Bergh.

Så klart förstår han och hans kompisar William Wallin och Nils Beck att ekonomin måste gå ihop. Det har de respekt för. Men de tror att politikerna ändå tänker fel. Attraktionskraften i de två gymnasierna på ön kommer att minska om de gamla sedan länge inarbetade traditionerna på skolorna dör ut, tror de.

– Traditionerna på våra skolor har funnits så länge. Allt som gör det roligt att gå till skolan kommer att försvinna om det här blir verklighet, säger William Wallin.

Många är de Lidingöbor som valt mellan Gångsätra och Hersby gymnasier genom åren. Joakim Bergh valde Gångsätra för att hans pappa och hans äldre syskon gått här.

– Jag hade hört en massa bra grejer om skolan och valde den därför, säger Joakim Bergh.

Men för den politiska majoriteten väger nu ekonomi tyngre än traditioner. Enligt utbildningsnämndens ordförande Rune Nordström (FP) pekar nu alla analyser på att Lidingö kommer att ha sjunkande elevtal i framtiden. Färre Lidingöelever väljer att gå gymnasiet på hemmaplan och skolorna i innerstan drar allt fler elever till sig.

– Vi ser inte att det här kommer att förändras. Att fortsätta som vi gör nu kan vara ett hot mot kvaliteten i undervisningen. Därför tycker vi det är bättre att skapa en stark gymnasieskola på Lidingö, säger Rune Nordström.

Beslutet innebär att man bygger om Hersby gymnasium så att alla elever ryms. Investeringen för ombyggnationerna räknar man med att få tillbaka via hyror och genom minskade omkostnader.

Förhoppningen är att det nya gymnasiet ska kunna användas från och med läsåret 2013–2014.

Lidingöpartiet ville avslå förslaget helt eftersom de tycker att det är kortsiktigt.

– Befolkningsprognoser visar på att antalet ungdomar kommer att öka från 2016, så vi vet ju inte ens om skolan kommer att räcka. Dessutom kommer det att bli dyrt med de planerade nyinvesteringarna och ombyggnaderna, säger Birgitta Sköld (L).

Centerpartiet yrkade på återremiss och reserverade sig med en önskan om en alternativ medelväg.

– Vi vill att man samordnar skolorna till en administrativ enhet, men behåller verksamheterna i respektive byggnad och hyr ut de lokaler som är tomma, säger Lotta Cavalli Björkman (C).

Joakim, William och Nils möter upp Lokaltidningen Mitt i vid Gångsätras sommarlovstomma kafeteria.

Själva lär de sannolikt inte drabbas av det här beslutet, eftersom de börjar trean till hösten och hinner ta studenten innan skolan stängs. Men de tycker synd om sina yngre kamrater som får byta skola mitt i utbildningen. De tror att en sammanslagning kommer att leda till att ännu fler väljer att gå inne i city.

– Jag tror faktiskt många kommer att vilja byta skola redan nu, säger William Wallin.

Allt som gör det roligt att gå till skolan kommer att försvinna.William Wallin ­Gångsätraelev

Fakta

Gångsätra gymnasium går back

På ett år har antalet elever minskat med drygt 110 elever på Lidingö.

Intäkterna till gymnasiet har därmed minskat med åtta miljoner kronor.

Elevantalet på Gångsätra minskar mest. Skolan går med underskott.

Kostnaden för att bygga om Hersby ligger på ungefär 20 miljoner, som ska tjänas in på hyror och på minskade kostnader för gymnasieverksamheten.