ANNONS

Deras skolgård – en grusplan

Elsa Nordström, Isa Ranch, Maya Ohlin, Helge Karlsson och Ester Carlberg tycker att skolgårdens nuvarande skick är uruselt.
Elsa Nordström, Isa Ranch, Maya Ohlin, Helge Karlsson och Ester Carlberg tycker att skolgårdens nuvarande skick är uruselt.
Deras skolgård består förut av en grusplan och några stubbar.

I somras försvann dessutom alla lekredskap.

Nu har klass 3 på Maria Elementarskola tröttnat.
ANNONS

Maria Elementarskola är en privat grundskola med runt 260 elever som ligger på Kvarngatan, mellan Slussen och Mariatorget.

Skolan har ingen egen skolgård utan har sedan 1970-talet fått låna ytan på framsidan av gymnasieskolan Södra Latin, som ligger ett stenkast därifrån.

Där har det funnits lekhus, gungbräda och lekställning. Men när barnen kom tillbaka efter sommarlovet var alla lekredskap borta. Kvar att leka med är en grusplan, några stubbar och bänkar. Det finns också några mindre gräsytor, inhägnade av staket.

– Det var inte speciellt kul innan, men nu är det jättetråkigt. Vi vill åtminstone ha tillbaka de lekredskap som fanns, säger Elsa Nordström, 9 år.

Hennes kompisar i klass 3 håller med. Gung- och klätterställning, lekhus och fotbollsplan ligger högt upp på önskelistan.

– Det går inte att leka så mycket här. Vi leker mest bluffkull. Det är nästan det enda man kan göra, säger Isa Ranch, 9 år.

Klass 3 har tröttnat på sin torftiga skolgård och har därför skrivit ett brev som de skickat tillsammans med namnunderskrifter till stadsdelsförvaltningen.

Men när Mitt i ringer till stadsdelsförvaltningen bollar man vidare frågan till det kommunala bolaget Sisab, som äger och förvaltar marken där skolgården ligger.

– Vi tog bort de gamla lekredskapen för att en inspektion visade att de var slitna, säger Thomas Bergsell, pressansvarig på Sisab.

ANNONS

Sisab har inga planer på att sätta dit nya, eftersom bolaget enbart har ett avtal med Södra Latin, vars elever inte är intresserade av lekredskap.

Ska det bli nya lekredskap måste Södra Latin beställa dessa, och sedan göra upp med Maria Elementarskola.

Den nya rektorn för Maria Elementarskola, Annica Ingemarsson, säger att hon har börjat föra dialog med Södra Latin.

– Det är tråkigt att lekredskapen försvunnit. Jag hoppas att vi snart kan lösa frågan tillsammans, säger hon.

Fakta

Inget krav på skolgård

Skolinspektionen ställer en mängd andra krav som att det ska finnas ändamålsenliga lokaler, läromedel, bibliotek och skolhälsa.

Men det finns inget formellt krav enligt skollagen på att det ska finnas en skolgård.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.