ANNONS

Modern dans på schemat för sommarjobbare

Vissa rensar ogräs, andra säljer jordgubbar och några sätter upp en dansföreställning. För 24 handplockade ungdomar har koreografi och passionerat slit stått på schemat.
ANNONS

När Josefine Stjärnström från Nacka gick på sin audition gav hon järnet för att få jobba som anställd dansare i sommar.

– Det har varit väldigt roligt att träffa en massa nya människor, och att få prova på modern dans. Det skulle jag nog aldrig prova på annars, säger hon.

– Vi vill visa att dansare är ett yrke och en karriär man kan välja, vi vill stärka dansarens roll i samhället. Vi vill visa upp dansen på torg och offentliga platser, som en del av staden, säger Elin Samuelsson, koreograf för dansföreställningen.

Dansarna kommer från sex olika kommuner runt om i Stockholm. Föreställningen finansieras av dels Danskonsulenterna i Stockholm och dels kommunerna som betalar ungdomarnas lön.

– Vi har haft en audition där vi bjöd in 50 dansare och vi erbjöd 24 av dessa att arbeta med föreställningen. Vi tittade på ungdomarnas intresse, erfarenhet och om de har en glöd, säger Elin Samuelsson.

För glöd måste man ha. De har tränat under två intensiva veckor i Cullbergbalettens lokaler på Östermalm, och där råder ett hårt hållet fokus för att repetitionerna ska fungera. Och ungdomarnas erfarenheter skiljer sig åt, vissa har gått på dansgymnasium medan andra lärt sig genom dansvideos på internet.

– Första dagen var det så att vi knappt vågade titta varandra i ögonen, men bara efter några dagar blev vi tajta i gruppen och sen svettades alla på varandra, säger Josefine Stjärnström och skrattar.

Hennes bakgrund som dansare kommer från konståkning och balett, och det har hon försökt väva in i sin solodans.

– Jag är väldigt nervös inför föreställningen. Men inte så mycket för själva koreografin för den sitter, utan om publiken kommer att förstå konsten i dansen eller om de bara kommer att tycka att vi ser skumma ut.

ANNONS

Föreställningen har framförallt utvecklats av Elin Samuelsson och hennes koreografkollega Emelie Wahlman, men dansarna har fått skjuta till sina egna erfarenheter och på så sätt skapat någonting tillsammans. Temat för föreställningen ”Invånare” handlar om hur människor ser på sitt hem, hur det är att lämna och hur det är att komma till någonting nytt.

– Det är jättespännande att låta ungdomar med olika erfarenheter mötas. Det blir spännande kontraster och det är fint att se hur de lyfter varandra.

Föreställningen börjar klockan 12.30 på fredag på Marcusplatsen i Nacka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.