ANNONS

Deras träslöjdsbygge kan vinna SM i fågelholk

Elin Holmgren och Mathilda Isaksson i träslöjdssalen på Ekebyskolan.
Elin Holmgren och Mathilda Isaksson i träslöjdssalen på Ekebyskolan.
Kotteinferno. Elin och Mathildas bidrag.
Kotteinferno. Elin och Mathildas bidrag.
Förväntansfulla miner inför avgörandet i fågelholks-SM.
Förväntansfulla miner inför avgörandet i fågelholks-SM.
Några av klasskompisarnas fågelholkar.
Några av klasskompisarnas fågelholkar.
Två elever från Ekebyskolan i Djursholm är nominerade bland de tio finalisterna i fågelholks-SM som avgörs på söndag.
ANNONS

I träslöjdssalen på Ekebyskolan luktar det en blandning mellan lackfärg och sågspån. Här har klass 6eb snickrat fågelholkar under läsåret som har skickats in till det årliga svenska mästerskapet i fågelholk. Bland de tio finalisterna finns ”kotteinferno”, skapad av Ellen Holmgren och Mathilda Isaksson. Nästan 400 bidrag från hela Sverige deltog i tävlingen som arrangeras av naturskyddsföreningen.

– Det är förvånande faktiskt. Jag trodde aldrig att vi skulle komma så här långt men det är såklart jätteroligt. Oavsett hur det går är vi ändå bland de tio bästa i Sverige och bara det är stort, säger Mathilda Isaksson.

För deras träslöjdslärare, Caroline Ekman var det första gången hon lät en klass göra fågelholkar men tycker att det är ett bra initiativ att ha en nationell tävling.

– Det här är perfekt. Ett sätt att faktiskt göra något bra för fåglarna men även att få eleverna att engagerade på ett annat sätt än tidigare. Jag tycker att det är viktigt att se träslöjden som ett ämne eleverna kan lära sig mycket av och inte bara som traditionell verkstad, säger Caroline Ekman.

Caroline berättar om hela fågelholksprojektet och att eleverna till en början inte byggde något utan fick ägna tid åt att ta fram ritningar, beräkna skalor och lära sig att samarbeta. I åk 6 får eleverna terminsbetyg och många delar i fågelholksprojektet innefattar de betygskriterier eleverna måste visa att de klarar av.

– Vi startade med idéutveckling där eleverna inte fick säga nej till varandras idéer. När de sedan hade massor med idéer kunde de utgå från dessa och forma en gemensam modell hur deras holk skulle se ut, säger Caroline.

Vissa elever kunde tycka det var frustrerande att inte få komma igång med bygget.

– Det var svårast i början men vi blev inspirerade av att testa och ändra vår ritning. Vi gjorde ett par misstag när vi sågade men då upptäckte vi att bitarna inte passade och fick ändra för att det skulle bli rätt, säger Elin Holmgren.

Både Mathilda och Elin tycker att slöjd är bland de roligaste ämnena i skolan. Att resultatet av deras skaparglädje kan räcka till en SM-medalj tycker de bara är roligt.

ANNONS

 

Fakta

SM i fågelholk

I år deltog 395 holkar från skolor runt om i hela Sverige. Tusentals elever har varit engagerade i holkbyggandet.

En jury har valt ut tio finalholkar och har uppmuntrat fantasi och rolig design, men holkarna måste också fungera som hem åt riktiga fåglar.

Juryn består av: Mark Levengood, Helene Benno, Carolina Klüft samt Göran Ekberg (Stockholmsmässan), Johanna Sandahl (ordförande för Naturskyddsföreningen), Johan Andersson (ordförande för Fältbiologerna) och Per Bengtson, projektledare och biolog vid Naturskyddsföreningen.

Alla kan rösta på finalholkarna via Naturskyddsföreningen webbplats. Holkarna kommer också att finnas på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan 6-9 april.

Källa: Naturskyddsföreningen