ANNONS

Deryas bilder skildrar livet i Västsaharas flyktingläger

Derya Aktas i Västsahara.
Derya Aktas i Västsahara.
En av bilderna från utställningen som börjar på Scandic Malmen på torsdag.
En av bilderna från utställningen som börjar på Scandic Malmen på torsdag.
Kungsängens Derya Aktas fick som artonåring besöka flyktingläger i Västsahara. Nu ska hennes bilder från resan ställas ut.
ANNONS

När Derya Aktas var arton år flög hon med ett litet propellerplan ut i Västsahara och levde i ett flyktingläger i tre veckor. Nu har hon gjort en utställning om upplevelsen.

– Det är fotografier på de människor vi levde med, som visar deras situation. Det är också bilder på djuren och de fantastiska panoramvyerna som finns i öknen.

Tillsammans med fem andra volontärer levde hon under bar himmel i öknen, i sällskap med skorpioner och kackerlackor.

– Husen var väldigt enkla och hade bara plåttak så när solen legat på en hel dag i öknen, då kokas man nästan levande om man är inomhus.

Under de tre veckorna hon bodde i flyktinglägret fick hon djupare förståelse för människorna och deras tillvaro.

– Jag lärde känna samhället som de byggt upp där mitt i öknen, med skolor och sjukhus. Och barnen kunde prata franska, spanska och arabiska nästan flytande eftersom det finns så många nationaliteter i området.

Volontärerna fick resa till den marockanska gränsen och se den mur som restes av Marocko för att hålla motståndsrörelsen Front Polisario borta. Framför muren finns enorma mängder minor och soldater som vaktar. Området är politiskt laddat men Derya poängterar att hennes utställning inte är politisk på något sätt.

– Jag vill visa det vackra med Västsahara och människorna som bor där. Det är ett perspektiv man inte alltid får se.

Innan Derya reste var hennes önskan att se en kamel, men att få syn på en kamel i öknen var svårare än hon trodde.

ANNONS

– Jag trodde att det skulle finnas fullt med kameler i öknen, men så var det inte. Däremot fick jag smaka på en kamel under en av våra resor. Chauffören hade en påse med kamelkött som han stekte på en sten och hällde lite salt på.

Det skulle dröja till sista dagen innan hennes önskan skulle gå i uppfyllelse.

– Jag låg och sov i bilen på väg till flygplatsen när jag väcktes och någon ropade kamel! Jag sov med kameran i handen och hann knäppa av en bild, den blev ganska suddig men den förmedlar ändå en känsla.

Bilden på kamelen tillsammans med de andra av Deryas fotografier premiärvisas imorgon torsdag med en vernissage på Scandic Malmen. Utställningen pågår fram till 3 oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.