Design från Samans pojkrum

Klassiskt, dandy, preppy, exklusivt. Alla är ord som Saman Amel använder om sina kreationer. Allt på dockorna har han både sytt och designat själv.
Klassiskt, dandy, preppy, exklusivt. Alla är ord som Saman Amel använder om sina kreationer. Allt på dockorna har han både sytt och designat själv.
Saman Amel, 18 år, är designern vars herrkläder är för exklusiva för Stockholm.

Själv kallar han sin stil för dandy eller preppy, och ett par mjukisbyxor är det sista han skulle ta på sig.

En snabb titt på Saman Amels hemsida gör att man lätt tror att namnet tillhör en redan erkänd världsdesigner. Men i själva verket är Saman en 18-åring från Kragstalund som sitter i pojkrummet och syr efter skolan. Gymnasiet går han inte ut förrän i sommar.

Nu är det självklart vad Saman vill göra med livet – han ska göra sig ett namn inom modevärlden och ta sig ifrån Stockholm till städer som London och New York, där efterfrågan på exklusiva herrkläder är större.

Men för bara tre år sedan var valet inte lika självklart.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder, och när det var dags för gymnasieval valde jag mellan fotboll och design. Då bestämde jag mig för att verkligen satsa på det här med att sy och designa, säger Saman Amel.

– Att sy har alltid varit en hobby på min mammas sida i släkten, även om ingen har gjort något affärsmässigt av det tidigare. Så jag kunde sy redan innan jag började på Textilgymnasiet.

Fotboll eller design, vilka kontraster.

– Ja, många säger så. I början var det få som trodde på mig. Jag var ju fotbollsgrabben, du kan väl inte designa kläder, sa folk.

Men det kunde han, skulle det visa sig.

Sedan starten för ett drygt halvår sedan har hans Ungt företagande-företag gått med vinst hela tiden. Och han har redan erbjudanden från flera investerare som vill ha en del av kakan när Saman gör om företaget till aktiebolag i sommar.

Stilen på sin design kallar han för dandy eller preppy och är den klädstil som han själv gillar också.

– Även det har funnits lite grann inom familjen. Min morfar har alltid klätt sig preppy och klassiskt, och jag har alltid gillar att klä upp mig. Det är klart, alla har varit rebeller och haft häng någon gång, men det växer man ifrån. Åtminstone gjorde jag det.

Vad har du för tips till andra som vill klä sig snyggt?

– Det viktigaste är att köpa kläder som man trivs i. Köper man kläder som bara ska se snygga ut för andra utan att vara bekväm i dem är man inte sig själv. Om jag vill gå runt i kavaj när andra tycker att det är larvigt att klä upp sig gör jag det ändå, säger Saman Amel.

Vad skulle du aldrig ha för kläder själv?

– Mjukisbyxor skulle jag aldrig sätta på mig, inte ens hemma. Det är något jag verkligen inte gillar.

Vad hade du på dig när du spelade fotboll?

– Då var man ju tvungen! säger Saman och skrattar.

” Alla har varit rebeller och haft häng någon gång, men det växer man ifrån. Saman Amel kläddesigner