Design Lab S tävlade mot stora drakar

Samir Alj Fält, konstnärlig ledare, och Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare, vid Design LAB S.
Stolta och glada. Samir Alj Fält, konstnärlig ledare, och Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare, vid Design LAB S.
I torsdags kväll delas det prestigefyllda Designpriset 2016 ut, i Moderna museet. Den kollektiva designstudion Design Lab S i Skärholmen var nominerad men blev utan pris.
– Vi är jättenöjda och stolta ända, säger konstnärlige ledaren Samir Alj Fält.

Han och kollegan Alicia Donat-Magnin var på plats och upptäckte snabbt att de var udda fåglar. De tävlade mot stora reklambyråer i sin kategori (event, display, inredning och monter).

– Priset gick till en reklambyrå i Göteborg som jobbar åt Volvo. Det säger ju något om sammanhanget, säger Samir Alj Fält.

Design Lab S, som arbetar med barn och unga, var nominerat för sin pop up-butik i Skärholmen centrum, där man i våras kunde köpa sådant som kärlek, besvikelser, oro och liv. Man betalade genom att delge en hemlighet, en idé eller en känsla. Sedan fick man ett konstföremål, som designats utifrån teckningar som 9–13-åringar i Lillholmsskolan ritat.

– De vi tävlade mot arbetar med att marknadsföra sådant som ska döljas medan vår butik saluförde sådant som inte går att sälja. Så vi var ett annorlunda inslag. Det var roligt att mingla efter prisutdelningen för många lyssnade nyfiket när vi berättar om vad vi gör, säger Samir Alj Fält.

Det var första gången som barn nominerats till tävlingen, som arrangeras av Göteborgsbaserade Batteri kommunikation AB.

– Det enda negativa jag kände var att det var synd att barnen inte fick vara med. Evenemanget var barnförbjudet, säger Samir Alj Fält som också konstaterar att tillställningen var väldigt homogen när det gäller kön, klass och ursprung.

– Om 15–20 år kanske vi har en vinnare från Skärholmen, som bidrar med sin kunskap och sin kreativitet!