Designade kioskerna snart på stans gator

Nu ska stans kiosker få en modern look. Två av nyheterna ska testas på Sergels torg och vid det renoverade Vanadisbadet.

Men gamla korvmojar får stå kvar – åtminstone de fina.

I våras presenterade Stockholms stad hur de nya kioskerna i huvudstaden ska se ut. Efter en arkitekttävling valdes tre varianter ut. Och nu ska de ut på fem olika platser.

En av modellerna – Stadsreflektioner – placeras på Vanadisbadet när badet är färdigrenoverat nästa år. Men innan dess ska två informationskiosker ställas ut på Sergels torg under våren.

– Vi har inga avtal färdiga ännu om vem som ska driva verksamheten. Men just nu bygger vi prototyper av kioskerna, säger Stefan Hagdahl, projektledare på fastighetskontoret.

Varför nya kiosker?

– Dels för att det är spännande idéer och utformningar, dels för att skapa en unik Stockholmsidentitet. Det är främsta målet. Och för att stadens kiosker ska bli mer enhetliga, säger Stefan Hagdahl.

Ett annat skäl till projektet är att en ny bygglag gjort det svårare för handlarna att få tillfälliga bygglov för sina kiosker. Nu får de möjlighet att hyra eller arrendera mobila kiosker av staden, berättar Stefan Hagdahl.

– Tanken är att de ska byggas i lätta material och vara relativt billiga att hyra.

Hur många kiosker ska placeras ut?

– Efter nästa sommar ska vi utvärdera de första fem kioskerna. Målet är att vi till 2016 ska ha fler kiosker ute på gator, torg och strandbad.

Delegaterna i Skönhetsrådet är positiva till att man lägger tid och pengar på mindre byggnader i stan.

– Det är bra att man tagit fram tre alternativ så att man undviker likriktning. Och det finns riktigt fina kiosker som kan ges permanenta bygglov, säger Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby.

Men finns det inte en charm även i de gamla ”fula” kioskerna?

– Det handlar inte om att jaga bort dem som är annorlunda med blåslampa. Men de kiosker som känns som att de bara körts till en plats och ställts upp är inte så charmiga. Det som sett lite sunkigt ut kan ersättas av de här kioskerna, säger Martin Rörby.