Lars och Desiree är årets kulturstipendiater

De får Tyresö kommuns kulturstipendium 2019.
De får Tyresö kommuns kulturstipendium 2019.
Cirkusartisten Desiree Holmqvist och fotografen Lars Ternblad har blivit utsedda till årets kulturstipendiater av Tyresö kommun.

– Det är lite omtumlande på ett sätt och väldigt trevligt och glädjande. Det är så många som har grattat och varit glada för min skull. Det är roligt att få den uppmärksamheten, säger fotografen Lars Ternblad.

Han flyttade till Bollmora med sin fru på 1960-talet och har sedan dess dokumenterat hur Tyresö har vuxit fram.

Kommunen lyfter fram att det har resulterat i ”ett stort bildmaterial av hög kvalitet. Detta material i form av bilder och filmer har han delat med sig av i till exempel lokalhistoriska utställningar i kommunens regi.”.

Reser till Colombia

Desiree Holmqvist, som bor i Krusboda, prisas med motiveringen:

”Hon har arbetat som cirkusartist, clown och cirkuslärare i cirka 20 år och driver det Tyresöbaserade företaget Cirkuspiraten. Dessutom reser hon runt i hela världen och uppträder för barn på flykt och i utsatta områden.”

Desiree är på resande fot och skriver på sin Instagram: ”WOW! Jag har fått Tyresö kommuns kulturstipendium och är så otroligt glad och tacksam! För pengarna ska jag åka till Colombia i höst och uppträda o ha cirkusskola för bland annat barn o familjer som lever i fattigdom i Amazonas och slumområdet o fängelser i Medellin.”

Genom organisationen Clowner utan Gränser har hon uppträtt som clownen Dezze i bland annat Grekland, Rwanda, Libanon och Rumänien. Det berättade hon i en intervju Mitt i Tyresö gjorde med henne 2016.

– Att få barnen att skratta och må bra är en sådan känsla så att det inte går att beskriva, sa hon då.

Prisas under Kultur- och idrottsgalan

De får sina stipendium – på 15 000 kronor vardera – på Kultur- och idrottsgalan den 15 mars. Under galan, som arrangeras för nionde året i rad,  lyfts föreningslivet och de ideella krafterna fram.

Flera andra priser delas ut under galan, bland annat till Årets idrottsförening, Årets kulturförening, Årets elsjäl och Årets initiativ. På kommunens hemsida kan du se alla nominerade.