ANNONS

”Det är aldrig för sent”

Sven Lidbeck är god man för 15-årige Mustafe som flyttade till Lidingö för tre veckor sedan. Nu behöver kommunen fler gode män.
Sven Lidbeck är god man för 15-årige Mustafe som flyttade till Lidingö för tre veckor sedan. Nu behöver kommunen fler gode män.
Fler flyktingar väntas komma till Lidingö den närmaste tiden och det behövs att många i samhället sluter upp och erbjuder stöd. Det har Sven Lidbeck gjort. Han är god man till 15-årige Mustafe som flytt från Somalia.
ANNONS

– Det är värdefullt att vara god man och göra någonting för någon annan, säger Sven Lidbeck när vi ses utanför Hersby gymnasium.

I skolan går Mustafe, som ensam flytt till Sverige och kom till Lidingö för en dryg månad sedan. Lika länge har Sven varit hans gode man.

– Man kan säga att jag är Mustafes ställföreträdande pappa. Jag ska se till att saker omkring honom fungerar.

Bland annat har Sven sett till att Mustafe kunnat börja spela fotboll och att han får den psykologiska hjälp han behöver.

För flykten från Somalia till Lidingö var mycket svår.

– När han var 12 år dödades hans pappa och äldre bror av den militanta organisationen Al Shabaab och hans mamma och syskonen försvann. Han fördes sedan själv till Al-Shabaabs fängelse där man i över ett år försökte få honom att bli självmordsbombare innan han lyckades rymma, berättar Sven Lidbeck.

En god man beskrivs ofta som spindeln i nätet vad gäller allt som rör barnet. Den gode mannen är ansvarig för att barnet ska få en bra första tid i Sverige genom att bland annat etablera kontakter med skola, sjukvård och fritidsaktiviteter och är också ansvarig för barnets ekonomi.

Mustafe är det första barnet Sven Lidbeck är god man för. När flyktingvågen redan tidigare i år ökade dramatiskt bestämde han sig för att anmäla sitt intresse som god man och sedan dess har han läst in sig på vad som gäller när man är god man för någon, vilket gick fort.

– Det känns som att den här funktionen är ett förbisett sätt att hjälpa. Det låter inte så spektakulärt men det är bland det viktigaste man kan göra.

ANNONS

Att hjälpa andra människor har funnits med Sven Lidbeck länge.

– När jag var 14 år gammal skedde Ungernrevolten och många flydde från landet i samband med oroligheterna som följde – en hel del hamnade i Sverige. Mamma var chef för en flyktingförläggning och det var många ungdomar och barn som sprang omkring i trädgården hemma hos oss. Så den hjälpsamma sidan kommer nog hemifrån, det var självklart att hjälpa till.

Sven uppmanar alla som tänker på att hjälpa till att göra slag i saken. Att vara god man kräver lite tid, framförallt i början då det blir en del möten för att introducera barnet i samhället. Men det viktigaste är engagemanget. Och han är tydlig med en sak:

– Det här är ingenting man gör för att tjäna pengar. Det ger ingen vinst ekonomiskt, men stor vinst känslomässigt, säger Sven Lidbeck och fortsätter:

– Alla kan hjälpa. Jag är 73 år gammal men det är långt ifrån för sent. Eller, det är aldrig för sent,

Fakta

Så gör du för att bli en god man

Att vara god man för ensamkommande barn innebär att företräda barnet i både vårdnadshavares och förmyndares ställe.

I dag är 26 personer gode män åt totalt 36 barn på Lidingö. ”Det kommer fler barn och vi behöver fler engagerade” säger Helena Koos, handläggare hos överförmyndaren.

Är du intresserad av att bli god man till en ensamkommande ungdom så kan du kontakta kommunen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.