Det är bra att bo i Sollentuna

Sollentuna är landets 6:e bästa kommun att bo i. Det visar tidningen Fokus årliga rankning av Sveriges 290 kommuner.

Habo i Västergötland är den bästa kommunen att bo i, enligt Fokus kommunrankning för 2012. Men inte långt efter, på en hedervärd sjätteplats hamnar Sollentuna. Sollentuna är dessutom den absolut bästa kommunen att arbeta i.

På torsdagen fick kommunalrådet Lennart Gabrielsson (FP) ta emot utmärkelsen.

– Det är mycket hedrande. Vi brukar lägga oss bland de tio första i olika sådana här mätningar, men det är faktiskt första gången vi hamnar så här bra till i Fokus mätning, säger han.

Tidningen Fokus har i flera år gjord ungefär samma mätning. Kommunerna får poäng utifrån ett 40-tal olika faktorer, allt från arbetslöshet till krogtäthet. När poängen sedan räknas ihop rangordnas kommunerna.

Förutom bästa kommun att bo i totalt, rangordnas kommunerna även efter faktorer som kopplas till var det är bäst att vara ung, gammal, ha familj samt arbeta i.

Hur kommer det sig att Sollentuna hamnar så högt?

– Det är ett långsiktigt arbete. Vi har i 20 år jobbat för att Sollentuna ska vara en kommun där invånarna själva har stora möjligheter att besluta om sin vardag. Det tror jag är ett av skälen till att det gått så bra, säger Lennart Gabrielsson.

Faktorer som kommunen inte enbart rår över, till exempel att man har en ung och högutbildad befolkning, har nog också spelat in, tror Lennart Gabrielsson.

– Samtidigt ska man komma ihåg att det finns många kommuner med liknande förutsättningar som inte hamnar så högt i rankningen. Så man kan inte bara luta sig tillbaka, säger han.

Fakta

Tio i topp