”Det är förskräckligt”

Snabbt byte av dörr hos Mediamarkt efter smash and grab.
Snabbt byte av dörr hos Mediamarkt efter smash and grab.
Rigorösa säkerhetssystem till trots. Under 2017 utsattes 46 butiker för smash and grabs i Stockholms Län, visar statistik från Larmtjänst.

Det var tidigt under måndagsmorgonen som gärningspersonerna körde in i en dörr till Mediamarks butik i Barkarby.

När polisen kom till platsen hade de misstänkta tjuvarna lämnat fordonet och gett sig iväg.

De kom aldrig in i butiken, men hade lagt ut fotanglar på Viksjöleden som privatpersoner hjälpte till att plocka bort. Flyktbilen hittades senare på E18 men någon misstänkt finns ännu inte.

Behöver gods som går lätt att omsätta till pengar

Under 2017 började Branschorganisationen Larmtjänst samla statistik över antal så kallade smash and grabs. Statistiken bygger på uppgifter insamlade från försäkringsföretagen och Trafikförsäkringsföreningen.

Larmtjänsts samlade statistik visar att det under 2017 inträffade 90 smash and grabs, varav 46 av dessa utfördes i Stockholms län.

Elektronikbutiker, tillsammans med mat- och guldbutiker är de som är mest utsatta. Enligt Larmtjänst kan utvecklingen bero på den minskade användningen av kontanter i butikerna, vilket gör att gärningspersoner istället väljer stöldgods som går lätt att omsätta till pengar.

Tobak, kläder och datorer är det som oftast stjäls.

Rigorösa system

För de drabbade butikerna betyder kupperna, förutom själva stölden, ofta även stora skador på byggnaderna.

– Det allra viktigaste är att varken kunder eller personal befann sig i butiken, säger Jenny Pedersén, PR- och kommunikationschef på Mediamarkt Sverige.

Butiken i Barkarby påbörjade under morgonen arbetet med att byta ut den skadade dörren.

– Det handlar om ett snabbt återställande och säkerställande av att våra säkerhetsrutiner är på plats, säger Jenny Pedersén. Jag kan såklart inte redogöra för hur de rutinerna ser ut, men det är rigorösa system. De lyckades inte den här gången, så det visar ju att säkerheten är på plats.

Fruktansvärt

Trots händelsen håller Mediamarkt öppet som vanligt och på parkeringen utanför småspringer kunderna för att slippa regnet.

– Ja vad ska man säga egentligen. Tycker det verkar bli vanligare med sånt här där de använder bilar för att komma in i butikerna och stjäla. Det är ju förskräckligt egentligen, säger Hans, som inte vill uppge sitt efternamn.