Det är inne att träna ute

Madeleyn Åkesson gör en lårövning under crossnaturepasset medhjälp av sambon Jesper Hasselströ.
Madeleyn Åkesson gör en lårövning under crossnaturepasset medhjälp av sambon Jesper Hasselströ.
Stenlyft, trädslalom och grenhävning. Nu har du chansen att komma i form ute i Solna och Sundbybergs grönområden.

Crossnature är vårens träningstrend där man använder naturen som redskap.

Tio personer har samlats vid Urs-vik för ett pass crossnature. Det regnar, men svetten ska ju ändå rinna. Väl ute i skogen tränar Madeleyn Åkesson låren med hjälp av sambon Jesper Hasselströ som får starka armar på köpet. En annan deltagare är Peter Nilsson. Han testade träningsformen för ett halvår sedan och fastnade direkt.

– Det är den sortens träning jag letat efter. Det är mycket roligare att träna i skogen eller på stranden än att gå ner i en källare och gymma. Sedan blir det socialt också, eftersom man tränar med varandra.

Crossnature går ut på att använda naturen som träningsredskap. Man kan göra triceps mot stenar, springa trädslalom, göra grodhopp uppför backar eller använda grenar som hävstänger. På träningspassen görs också övningar i par, som skottkärran eller situps mot varandra. Sedan ett halvår tillbaka har företaget Stark ute anordnat crossnature vid Ursvik.

– Det är trevlig natur här och kul terräng. Många bor här också, så de har gymmet utanför dörren, säger Anna Adelman, grundare av Stark ute.

Här på Ursvik kommer snart även ett nytt utomhusgym att monteras. Sundbybergs kommun har köpt in tre träningsstationer där motionärer ska kunna styrketräna med trästockar och enklare redskap mellan varven i motionsspåren.

– Det där hänger ihop med vädret, men det kommer att vara färdigt i vår eller försommar, säger Annika Selinder, chef för Sundbyberg idrottsförläggningar.

Även Solna är i färd att upprusta sina utomhusgym i Råsta park och vid Bergshamra IP. Men det finns de som vill se fler satsningar. Markus Svensson från Sundbyberg har startat Facebookgruppen ”Vi som vill ha ett utegym vid Lötsjön/Råstasjön”.

– Det är ju där folk springer. Ett utegym med en stång, lite stockar och bänkar skulle uppskattas av många som löper runt sjöarna, säger Markus.

På Solnas fritidsförvaltning får förslaget positiv respons från enhetschef Kennet Siverling.

– Vi har pratat om att göra något tillsammans, men det har inte blivit av. Sedan har vi fokuserat mer på Solnas norra delar, eftersom det byggs mycket där. Det är en bra idé, men det måste finnas plats och pengar, säger han.

Hittills har 75 personer ”gillat” Markus Svenssons Facebooksida, nu hoppas han på att fler engagerar sig för ett sjönära utomhusgym.

– Förhoppningsvis får det kommunerna att förstå vilken investering det vore för alla som bor och tränar här.

Fakta

Kom i form ute

Ursviks IP. Crossnature med Stark Ute (måndag och onsdag). Motionsslingor och snart ett utegym.

Bergshamra IP. Utomhusgym (renoveras). Vikter, stockar och ställningar.

Råsta park. Utomhusgym. Liknande, men större utbud redskap än i Bergshamra.

Skytteholms IP. Parkourbana. Hinder och ställningar för akrobatik och träning.

Lötsjön. Mamma bootcamp, gång och övningar med/utan barnvagn (tisdag, torsdag, lördag).

Lötsjön. Träna med Annika, gruppträning med barnvagn (måndag och onsdag).