”Det är inte så farligt att ramla i”

– Naturupplevelsen är en av de bästa sakerna med att åka skridskor, säger 79-åriga Lidingöbon Helge Karlsen.
– Naturupplevelsen är en av de bästa sakerna med att åka skridskor, säger 79-åriga Lidingöbon Helge Karlsen.
Skridskosäsongen är igång och på flera ställen på Lidingö finns nu plogade banor. Men det gäller att vara försiktig så man inte hamnar i plurret. En som har koll är skridskoentusiasten och Lidingöbon Helge Karlsen, 79.

Soldiset ligger fint över den nyplogade Kottlasjön när Mitt i Lidingö möter Helge Karlsen i färd med att spänna på sig långfärdsskridskorna.

– Jag har aldrig gått igenom isen när jag pikat. All annan utrustning, som isdubbar och ryggsäcken, är till hjälp om du hamnar i vattnet, men ispiken är ju till för att förhindra att du faktiskt går igenom isen, säger han.

De gånger Helge Karlsen inte använt ispiken har han däremot ramlat i några gånger.

– Jag brukar skoja och säga att jag slutade räkna vid 30, men jag har mest varit med om banala grejer, förutom två gånger då jag hamnade på ett drivande isflak. Sen är det inte så farligt att ramla i. Folk är nog mest rädda för att få en köldchock, men det har jag aldrig varit med om, säger han.

Helge Karlsen tycker att alla ovana åkare bör fråga någon som är mer van och kan isvett innan de ger sig ut på isen.

– Ingen vågar sig ut på hösten när isarna är mörka men så fort det kommer snö så är det fullt av folk och många saknar bra utrustning, säger han.

Anders Tysk är isexpert och israpportör för, Stockholms skridskoseglarklubb, SSSK. Han tror att många ger sig ut på isen utan att ha tillräcklig koll på om den håller eller inte.

– Om isen är en sju åtta centimeter så håller den säkert, men största faran är att många inte förstår att snön isolerar så pass mycket som den gör. Två centimeter snö bromsar isens tillväxt med 90 procent, säger han.

Främsta rådet från isexperten är att aldrig ge sig ut på isen ensam och utan utrustning.

– Har man inte rätt grejer och inte kan ta sig upp då är man ute på hal is så att säga. Då blir det riktigt farligt, säger Anders Tysk.

Helge Karlsen har däremot koll på vilken utrustning som är bra att ha. Själv bär han förutom ispiken även isdubbar, en visselpipa samt en ryggsäck med midje- och grenrem.

– Ryggsäcken fungerar som flytväst, sen ska du ha en kastlina utifall att du ramlar i. Är man två och en går igenom då är det viktigt att inte ta av sig ryggsäcken när man kastar linan, då finns det risk för att båda går igenom isen, säger han.

Den 79-åriga skridskoentusiasten tycker förstås att det är viktigt med isvett men han vill inte att folk ska vara rädda för att åka.

– Skridskor är det roligaste jag vet, det är väldigt socialt och trevligt och sen är det säkert att åka i grupp. På sommaren går jag bara och längtar till vintern, säger han.