”Det är klart att det är obehagligt”

Ronnie Larsson och dottern Rebecca Larsson bor på Drottningholmsvägen. De märker att många kör för fort när det är fritt fram på vägen, och är det köer använder bilisterna lokalgatan innanför bullerplanket som smitväg.
Ronnie Larsson och dottern Rebecca Larsson bor på Drottningholmsvägen. De märker att många kör för fort när det är fritt fram på vägen, och är det köer använder bilisterna lokalgatan innanför bullerplanket som smitväg.
Sträckan mellan Brommaplan och Tappström på Ekerö är en av de vägar i landet där flest åker fast för fortkörning.

Inom Bromma stadsdel har ungefär 230 fortkörare fastnat på bild i år.

I sex år har Ronnie Larsson stått ut med buller från fortkörare på Drottningholmsvägen, där han bor.

När han får höra att 230 fortkörare har åkt fast i de fyra fartkamerorna mellan Brommaplan och Nockebybron i år fnyser han.

– Det är i underkant. Vi hör ju mellan tio och femton bilar dundra förbi för fort varje kväll, säger han.

– Det är klart att det är obehagligt, säger dottern Rebecca Larsson.

Fartkamerorna fortsätter in i Ekerö kommun och ner till Tappström. Det är en av de sträckor i hela Sverige där flest har åkt fast för fortkörning i år. Hälften av fortkörarna fastnade på bild inom Bromma stadsdel.

Familjen Atterberg var med och kämpade för att få dit fartkamerorna på sträckan. Men de har inte avhjälpt problemet, menar familjen.

– Jag upplever det som väldigt farligt. Hastighetsbestämmelserna respekteras inte och det finns till och med de som kör mot rött. Det är en raksträcka som inbjuder bilister att köra för fort och den är inte rolig att korsa för någon, säger Jeanette Atterberg.

Särskilt inte för hennes son, som är gravt synskadad.

– Det går inte att släppa iväg honom själv, han fixar inte det. När bilarna kör för fort blir ljudvolymen så pass stark att det blir för svårt att höra signalen för grön gubbe, säger Jeanette.

Hans Nilsson är trafikpolis i västerort. Han känner till problemet med de höga hastigheterna.

– Vi brukar göra kontroller mellan kamerorna eftersom vi ofta får synpunkter på att bilister ignorerar dem. Trots kamerorna är snitthastigheten väldigt hög, säger han.

Polisen menar att det är stressade pendlare som ofta kör för snabbt, särskilt när de tidigare stått i bilkö eller vet att en kö väntar längre fram.

– Till varje pris så ska de köra in den tiden de har förlorat, säger han.

Han nämner även resten av Drottningholmsvägen och Bergslagsvägen som andra sträckor som drabbas av det här tänket.

– Men också genomfartsvägarna i bostadsområden i Äppelviken och Nockeby till exempel – där tror man också att man kan kompensera för köerna. Och det kan gå extremt fort, säger Hans Nilsson.

Han vill uppmana bilisterna att tänka efter.

– Jag skulle vilja att man lade mindre fokus på att klara sig från att hamna på fartkameror och mer fokus på varför man ska köra i rätt tempo – trafiksäkerheten.

Trots kamerorna så är snitthastigheten väldigt hög.Hans Nilsson, trafikpolis.

Fakta

Så många fångas

Antal bilister som fotats av de fyra kamerorna på Drottningholmsvägen, mellan Brommplan och Nockebybron.Källa: Polisen