”Det är lugnt på Malmvägen nu”

Mohamed Musa, ordförande i Möjligheternas plats.
Mohamed Musa, ordförande i Möjligheternas plats.
Föreningen Möjligheternas plats har fått priser för sitt arbete med unga och utanförskap.

Nu satsar den ännu mer.

– Vi vill vara den bästa integrationskraften i Sollentuna, säger ordföranden Mohamed Musa.

Eldsjälar, gräsrötter eller vardagshjältar – det finns många sätt att beskriva Möjligheternas plats.

I fyra år har ordföranden Mohamed Musa och hans kollegor i föreningen kämpat hårt för att förbättra integrationen, sysselsättning och sammanhållningen i Sollentuna.

Nu lägger de in en växel till. Föreningen ska bli ett socialt företag – för att kunna åstadkomma ännu mer.

– Som företag kan vi vinna upphandlingar och bygga vår finansiering på uppdrag istället för bidrag. Det ger oss möjlighet att nå till alla i hela kommunen, säger Mohamed Musa.

Sedan tidigare har de bland annat börjat med läxhjälp och tagit över ansvaret för Sollentunahems boendedialog. Nu när det byggs mycket i området är den kommunikationen extra viktig, menar Mohamed Musa, och i förra veckan var det stor uppslutning på Blå rummet.

– För kunna vara med och påverka måste man komma på mötena. Det är ett exempel på att kommunen och företag måste arbeta tillsammans med den civila sektorn för att skapa positiva förändringar, säger han.

Redan idag arbetar Möjligheternas plats med att slussa arbetssökande vidare i jakten på ett jobb. Ett av målen framöver är att ta detta ett steg längre.

Genom att starta någon slags verksamhet, till exempel ett kafé, kan de själva erbjuda människor en möjlighet att arbetsträna.

– Man kan säga vad man vill men jobb är otroligt viktigt. Att få en första kontakt med arbetslivet och känna en stolthet över att man kan vara med och bidra till samhället.

Med åren har han sett hur Malmvägen, området där han bor och verkar, har förändrats. Studentbostäder och bostadsrätter har gjort ett av Stockholms mest mångfacetterade områden ännu mer mångfacetterat, och idag är trycket på lägenheterna stenhårt.

– Det här området har en sådan potential att det inte finns på karta. Det är nära till centrum, nära till tåget och fullt av liv och människor, säger han.

Fortfarande krävs en del arbete för att tvätta bort stämpeln om problemområde. Men Mohamed Musa menar att det är mycket lugnare på Malmvägen idag.

– Nu är det mest bus här, inte droger och grov kriminalitet som förut.

Läs mer: Malmvägen och Edsberg pekas ut som utsatta områden av polisen.