Det är rena rama hästjobbet

De jobbar hårt men väsnas inte som skogsmaskiner gör. En annan fördel med att använda hästar i skogsarbete är att hovarna är skonsamma mot den känsliga skogsmarken.
De jobbar hårt men väsnas inte som skogsmaskiner gör. En annan fördel med att använda hästar i skogsarbete är att hovarna är skonsamma mot den känsliga skogsmarken.
Hästarna Certino och Svensken kan dra 50 ton om dagen.

Dessutom fungerar de som diplomater i skogen.

– Folk som är skeptiska till gallring ändrar sig när de ser att hästar gör jobbet, säger Anders Dagsberg, landskaps­arkitekt.

Vem behöver en bullrande, energis­lukande maskin i skogen när en häst lika gärna kan dra bort utgallrade träd och grenar?

I skogsområdena runt Nyby jobbar just nu nordsvenskarna Certino och Svensken, två hingstar med en vikt på vardera 800 kilo, med att gallra kring det nybyggda villaområdet.

Med manen hängande över de stora bruna ögonen och rejäla selar runt de kraftiga, kurviga kropparna drar de lass ­efter lass utan att tröttna.

– Det blir inga körsår i naturen, det blir bara lite nedtrampat, som en stig. Sedan tycker folk att det är kul, säger Anders Dagsberg, landskapsarkitekt i Vallentuna kommun.

Effektiviteten är det inget fel på. Upp mot 50 ton per dag kan två nordsvenskar dra.

– Det går fint om det är gynnsamma förhållanden, säger hästskötaren Hasse Sidbäck, som slår sig ned på vagnen med kranarm och tänder en pipa.

Raili Nylander Sidbäck öppnar en stor blå kasse full med hö. Hästarna äter tacksamt.

– Visst behöver de en fika i skogen ibland, säger hon.

Hasse och Raili driver ett av få stall i länet som uteslutande håller arbetshästar.

– För mig började det när jag var liten och hade en granne som var hästentreprenör. Han tyckte om både hästar och barn. Så jag följde med honom på jobb, sedan dess har jag aldrig velat göra något annat, säger Hasse Sidbäck.

Tillsammans med Svensken och Certino har de jobbat i skogar, kört slåtter, klippt gräs och tömt papperskorgar i Täbys parker.

– Det är världens bästa jobb. Man får tummen upp vart man än kommer, säger han.

I Vallentuna kommun görs skogsgallringen med hästar på prov och har precis påbörjats. Hur det faller ut ekonomiskt är inte klart.

Men redan är det tydligt att hästarna är populära. Anders Dagsberg berättar att folk som är oroliga att för mycket skog ska tas bort när kommunen börjar gallra tystnar när de inser att hästar sköter jobbet.

Fram på stigen kommer Malin Karlén Richardsson.

– Jag satt på min veranda och blev nyfiken när jag såg en häst i skogen. Det är fantastiskt bra att de kör med hästar i stället för maskiner, att det får finnas kvar, ­säger hon.

Fakta

Fler djur som jobbar hårt

I Botkyrka och Upplands Väsby låter kommunerna får hålla vissa marker öppna på somrarna.

I Täby, Sollentuna och Solna har det hänt att hästar använts för att tömma sopor.

Sommartid drar hästarna också slåtter­maskiner i flera parker.

Stockholms stad hade för några år sedan en ardenner som röjde skog i Årsta­skogen.