”Det är som om vi bor i ett laglöst land”

Anja, som bor på Terapivägen, har fått en sten inkastad genom fönstret och blivit misshandlad ute på gården.
Anja, som bor på Terapivägen, har fått en sten inkastad genom fönstret och blivit misshandlad ute på gården.
Fönster krossas, människor blir slagna och Posten vill inte dela ut brev. Oroligheterna i Flemingsberg fortsätter.

Nu vill kommunen se ett lokalt poliskontor i området.

– Ingen vill bo här längre. Här är för otryggt, säger Anja som bor på Terapivägen.

I början av sommaren uppmärksammade Lokaltidningen Mitt i hur ungdomsgäng i området brände bilar och trakasserade boende och brevbärare så att dessa till slut inte ville dela ut post längre.

Sedan dess tycker Anja att det bara blivit värre. Ungdomar har tagit över kvarteren, menar hon.

– För några veckor hotade de unga mig och min son när vi var ute på gården. En kille sparkade mig mot mitt bröst, berättar Anja, som av rädsla för ungdomarna vill vara anonym.

Hon ringde till polisen, vilket fick ungdomarna att lämna platsen.

– Min son blev väldigt rädd, nu vågar han inte gå ut längre.

För någon vecka sedan hörde Anja en smäll i vardagsrummet. Någon hade kastat in en stor sten genom fönstret. Glassplitter täckte platsen vid datorn där hon brukar sitta.

– Herregud, det har gått för långt. Det är som om vi bor i ett laglöst land. Jag är väldigt rädd nu och vågar knappt sova.

Hon tycker att polisen måste vara mer i området.

– Jag vill våga säga emot ung­domarna, men då vill jag känna att jag har polisen med mig. Det gör jag inte nu.

Huddinge kommun har nu i en skrivelse till länspolismästaren ställt frågan om möjligheterna att få ett poliskontor i just Flemingsberg.

– De lokala poliskontoren ökar tryggheten. Vi har redan ett i väst och ett i öst och nu behövs ett i Flemingsberg också, säger Christian Ottosson (C), ordförande i Huddinges brottsförebyggande råd.

Han vill inte koppla initiativet till den senaste tidens oroligheter.

– Men det gör det mer aktuellt att driva den här frågan. Konsekvenserna har ju blivit stora när Posten har bekymmer med utdelningen. Det här är ett utvecklingsområde, och då är det galet att det inte finns trygghetsresurser.

Men enligt närpolischefen Christer Johansson finns det inte förutsättningar för ett poliskontor i Flemingsberg.

– Jag förstår att man vill ha det, men Södertörnspolisen har en minus­budget på många miljoner, så det finns inte utrymme för det.

Han menar att de poliser som finns i Huddinge även är närvarande i Flemingsberg.

– Jag tycker att vi har en bra koll, och jag vill framhålla­ att en lokal verksamhet skulle vara lämplig om det fanns ekonomi.

Södertörns polismästare Christian Agdur säger till Mitt i via sin informationsansvariga att han har full förståelse för motionen om ett poliskontor.

– Vi kan se fördelar, men i nuläget finns det inga ekonomiska förutsättningar att utöka den här verksamheten. Vi kan inte omprioritera några resurser till förmån för ett poliskontor i Flemingsberg.