ANNONS

Det beslutades på fullmäktige

Ordförandeklubba
Genrebild.
Under torsdagens möte i kommunfullmäktige diskuterades en ny integrationsstrategi, skrivarskola i Kulturskolans regi, och markområdet i Nacka som Tyresö köper för drygt 68 miljoner kronor. Här är några av de frågor som det beslutades om under mötet.
ANNONS

1. Ny skrivarskola: ”På ett eller anana sätt blir det av”

Tyresö kan få en ny skrivar- och författarskola med digitalt berättande i fokus. Under torsdagen sa kommunfullmäktige ja till förslaget.

– De flesta partier är överens om att det är något vi vill genomföra. Det kommer på ett eller annat sätt bli av, säger Fredrik Saweståhl,kommunstyrelsen ordförande.

Biblioteket har tidigare erbjudit en skrivarverksamhet kallad ”Skrivarklubben” för barn mellan 8-13 år. Men nu kan Kulturskolan ta över facklan och ge kursverksamheten en digital inrikting där medier och digitalt berättande är i fokus.

– Förslaget var från första början ett förslag från Vänsterpartiet. Så det här är ett tecken på att man kan komma överens även under valår.

Det slutgiltiga beslutet tas senare i år.

2. Kommungränsen flyttas: ”Det öppnar upp möjligheter”

I flera år har Tyresö kommun velat köpa ett markområde som ligger i Nacka men ägs av Stockholms stad. Nu har kommunfullmäktige sagt ja till prislappen på 68,4 miljoner kronor.

– Det är kul att det äntligen kommit i mål eftersom många politiker jobbat med det här i många år. Nu är det bara att ta tag i planeringen.

Den nya marken innebär bland annat att kommungränsen flyttas, något som enligt Fredrik Saweståhl kommer med många fördelar.

– Det har en jättestor betydelse eftersom vi nu kan få kontroll över det som är själva infarten till kommunen. Det öppnar upp möjligheter och löser många av våra problem.

ANNONS

Marken menar han löser en platsbrist i Tyresö kommun.

– Tyresö är den 15:e minsta kommunen i Sverige och samtidigt är det den 5:e mest naturskyddade kommunen i landet. Det gör att det blir hård konkurrens om den marken vi kan använda. Det gäller att hitta smarta lösningar.

3. Ny integrationsstrategi

Kommunfullmäktige sa ja till en ny integrationsstrategi. Kommunen har tidigare haft ett liknande dokument men som gått ut och slutat gälla. I höst kommer den nya och uppdaterade strategin att börja gälla.

– Det är ett bra dokument för att vi ska få ett bredare grepp, och nästan alla partier ställde sig bakom det.

Målet med strategin är att minska utanförskap och få fler att bli en del av samhället. Tanken är att den ska vägleda kommunanställda, kommunens verksamheter samt politiker.

– Vi är framgångsrika på integration och mätningar visar att vi är bland de bästa kommunerna i Sverige, och det vill vi fortsätta vara.

Det handlar om riktlinjer och konkreta åtgärder inom områdena fritid, språkkunskaper, delaktighet och påverkan, förskola och skola, arbete och bostadsmöjligheter.

– Poängen är att vi tagit emot fler människor under de sensate åren, och därför måste det finnas en strategi om hur vi hanterar det för att det ska fungera när vi tar emot fler.

Strategin pekar ut egen försörjning som en av de viktigaste målen med kommunens arbete med nyanlända.

Tanken är att det ska vara ett levande dokument som ska kunna revideras.

ANNONS