Nu är det bilfritt på Rörstrandsgatan

Ställ bilen - Rörstrandsgatan är sommargågata mellan maj och september.
Ställ bilen - Rörstrandsgatan är sommargågata mellan maj och september.
Glöm avgaser och trafikkaos - nu gör bilarna plats för årets sommargågator.
Först ut är Rörstrandsgatan i Vasastan.

Säsongen för årets sommargågator är extra lång. Redan i dag, 15 maj, invigdes den första sommargågatan på Rörstrandsgatan i Vasastan. Fram till september råder körförbud.

– När vi får lite varmare väder kommer det att bli utmärkt. Nya träd ska placeras ut längs med gatan för att rama in gatan för att få en rumslighet. Det kommer att bli jättefint, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) som var på plats under invigningen.

Men det var inte utan problem som körförbudet infördes på förmiddagen. Flera bilar lyckades missa skyltarna och körde rakt förbi borgarrådet.

– Första dagen är det alltid lite strul, säger Daniel Helldén (MP).

Under de kommande månaderna invigs tio sommargågator runt om i staden, som en del av konceptet ”Levande Stockholm”. I projektet ingår också flera sommartorg och pop up-parker.

Nytt för i år är att både Hornsbergs strand och norra delen av Drottninggatan blir sommargågator. Dessutom blir tre av sommargågatorna permanenta och ska återkomma varje sommar: Rörstrandsgatan, Skånegatan och Swedenborgsgatan.

Fakta

Årets sommargågator

Rörstrandsgatan 15 maj

Skånegatan 17 maj

Humlegårdsgatan 18 maj

Swedenborgsgatan 22 maj

Ormängstorget (6 juni)

Östberga torg (6 juni)

Hornsbergs strand 12 juni

Gustav Adolfs torg 20 juni

Brunkebergstorg 20 juni

Drottninggatan 30 juni

Pop up-parker ska placeras på Humlegårdsgatan, Fatbursparken, Tenstagången och Östra Vallhallavägen. Dessutom ska sju mindre pop up-parker installeras.

Under sommaren kommer dessutom Brunkebergstorg, Gustav Adolfs torg, Ormängstorget, Östberga torg och Skärholmen att bli sommartorg.

Källa: Stockholms stad