”Det blir en mix av ensamhushåll och familjer”

Fredrik Jurdell är vd för SHIS Bostäder – stiftelsen som förvaltar kommunens bestånd av genomgångslägenheter för personer som hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.
Fredrik Jurdell är vd för SHIS Bostäder – stiftelsen som förvaltar kommunens bestånd av genomgångslägenheter för personer som hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.
Det blir en mix av barnfamiljer och ensamhushåll i de nya modulhusen i Örby och Slakthusområdet.

De som flyttar in kommer att få korttidskontrakt.

Stockholms stad har sökt bygglov för modulbostäder i Örby och i Slakthusområdet. Tanken är att det ska bo omkring 500 personer i varje område.

Det handlar om personer som har fått permanent uppehållstillstånd och de kommer att få korttidskontrakt. Tanken är att de ska flytta vidare så fort de ordnat bostad på annat sätt.

– De flesta som får permanent uppehållstillstånd har fixat eget boende redan under asylprocessen, säger Fredrik Jurdell, vd för SHIS Bostäder – stiftelsen som förvaltar kommunens bestånd av genomgångslägenheter för personer som hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

Enligt Fredrik Jurdell blir det en mix av mindre och större lägenheter i de områden som får modulhus. Barnfamiljer och ensamhushåll ska blandas.

– Vi försöker få det så naturligt som möjligt.

Anledningen till att modulhusen ska byggas är den nya anvisningslagen som trädde i kraft den 1 mars 2016. Den tvingar alla kommuner att ta emot ett visst antal nyanlända – den term som används om invandrare under det första året efter att de fått permanent uppehållstillstånd.

– Migrationsverket har koll på vilka som står på tur och vilka som ska till Stockholm, säger Fredrik Jurdell.

Förra året hjälpte Stockholms kommun till att ordna bostad åt 140 nyanlända, enligt Fredrik Jurdell. Under 2016 måste kommunen ta emot 2810.