Det blir ny trålning på Vallentunasjön

Masterstudenter i Akvatisk ekologi på Stockholms universitet­ har under flera år mätt vattenkvaliteten 
i Vallentunasjön.
Masterstudenter i Akvatisk ekologi på Stockholms universitet­ har under flera år mätt vattenkvaliteten 
i Vallentunasjön.
I höst fortsätter reduktionsfisket­ i Vallentunasjön.

Detta trots att fisket inte har gjort vattnet klarare.

Samtidigt föreslår forskare en alternativ metod – en järn­injektion.

Under flera år har Vallen­tuna och Täby kommuner försökt att rena sjön med hjälp av så kallat reduktionsfiske, som ska återställa närringbalansen i sjön och göra vattnet klarare.

Men trots att kommunerna har lagt ner drygt 11 miljoner kronor på restaureringen dröjer resultat. Det är inte farligt att bada i sjön, men siktdjupet blir inte bättre.

De klena resultaten till trots är nu en ny insats med trålning planerad i höst. Det är trålbåtar från Skåne som ska fortsätta utfiskningen i höst.

Foskaren Sven Blomqvist, docent på Institutionen för ekologi, miljö och botanik, Stockholms universitet, har länge varit kritisk till utfiskningen. Han tror snarare att Vallentunasjön lider av järnbrist.

– Vi gjorde mätningar förra­ året som visade på det. I år ska vi få det bekräftat, sade han i onsdags när han och hans studenter var ute och tog prover på sjön i onsdags.

Om sjön visar sig vara järnfattig förespråkar han en metod där man häller järnklorid i sjön. Järnet binder fosfor som finns i sjön och gör på så vis vattnet klarare.

Enligt honom har metoden visat sig effektiv i flera sjöar, till exempel i Flaten i södra Stockholm.