Min lokala hjälte

Det dåliga ryktet skrämmer elever

Johannes Håll har till 22 maj på sig att locka fler elever om det ska bli en årskurs sju till hösten.
Johannes Håll har till 22 maj på sig att locka fler elever om det ska bli en årskurs sju till hösten.
Rissneskolan har stora problem att värva nya elever – bara fyra har sökt plats till nästa termin. Nu befarar man att inte kunna starta en årskurs sju.

– Vi har ett rykte om oss att vara en stökig skola, säger rektor Johannes Håll.

Den kommunala 7–9-skolan i Rissne har kapacitet att ta emot 75–100 elever per årskurs. Men i år har alltså bara fyra personer i Sundbyberg sökt om att börja sjuan här efter sommarlovet.

– Det är jättetråkigt. Vi är en bra skola men har uppenbart problem att nå ut med det, säger Rissneskolans rektor Johannes Håll.

Hans teori är att skolans dåliga rykte skrämmer bort elever.

– Det finns en bild av Rissneskolan om att det är stökigt och att vi har dåliga resultat. Men det är inte verkligheten. Allt går uppåt här – antalet elever som får betyg i alla ämnen, nöjdheten bland elever och medarbetare – allt utom elevtillströmningen. Jag tror att det grundar sig i den här bilden av en ”problemskola”.

Huruvida en årskurs sju kommer att starta på Rissneskolan till hösten bestäms när grundskolenämnden sammanträder den 22 maj. Johannes Håll hoppas på en snabb vändning, men inser att det blir svårt.

– Man kan inte ha en årskurs sju för fyra personer, det är varken försvarbart ekonomiskt eller pedagogiskt. Vi jobbar in i det sista för att fler ska söka hit.

I de aviserade uppsägningarna av skolpersonal i kommunen får en lärare på Rissneskolan sluta. Johannes Håll meddelar att man inte kommer att skära ned ytterligare i personalen om skolan blir en årskurs kort i höst.

– Det kan bli så att en visstidsanställd som jobbar fram till sommaren inte kan fortsätta i höst, eller får färre arbetsuppgifter. Men personaltätheten kommer inte att minska sett till elevantal, säger han.

Hur ska ni tvätta bort stämpeln som ”problemskola”?

– Bland annat med marknadsföring, men jag tror inte att glättiga broschyrer är lösningen. Det bästa sättet att vända trenden är att vara en bra skola.

Är Rissneskolan nedläggningshotad?

– Jag tänker inte i de termerna, nej. Eleverna som går i skolan nu kan känna sig trygga i att vi fortsätter efter sommaren. Med eller utan sjuor.