ANNONS

”Det fanns inte en bräda kvar”

Järfällaborna Anita och Sten-Magnus såg på när deras fritidshus slukades i skogsbranden i Västmanland.

Ett år senare har ­skogen blivit ett turistmål – och området kring deras gård ett sotsvart naturreservat.

Nu kämpar de för att få bygga upp huset på nytt.
ANNONS

För drygt ett år sedan satt Sten-Magnus och Anita Jonasson vid fritidshuset utanför Sala och drack kaffe. Några mil därifrån ­rasade den största skogsbranden i svensk modern historia.

Men Sten-Magnus och Anitas hus låg inte i farozonen, lugnade myndigheterna. Någon evakuering var inte aktuell.

– Plötsligt märkte vi hur vädret skiftade. Efter att ha varit vindstilla i flera timmar började det blåsa kraftigt. Sedan kom ett dån. Det lät som en explosion, säger Sten-Magnus Jonasson.

De slängde kaffekopparna och rusade till bilen. Allt de fick med sig var en liten väska med kläder och medicin. Det var ”nödpackningen” som de hade förberett dagarna innan.

– Vi hann inte tänka. Vi sprang för våra liv, säger Anita Jonasson.

Tio minuter senare stod de vid skogskanten och såg den lilla byn försvinna i rök och lågor.

– Hela himlen var kolsvart. Då och då såg vi stora rökmoln och tänkte ”där rök vårt hus”. Men vi hoppades hela tiden att det inte var så, säger Anita.

Några dagar senare bekräftades deras farhågor av polisen. Fritidshuset och den 100 kvadratmeter stora ladugården som de hade ägt i 24 år hade brunnit ned till grunden. Däremot hade lekstugan och delar av gräsmattan klarat sig. Elden, som rörde sig i fem kilometer i timmen, hade hoppat över stora områden.

När de återvände till huset några veckor senare möttes de av kilometer på kilometer av svart skog. Allt som fanns kvar av huset var ett gammalt våffeljärn, en kopparkastrull och ett plättlägg.

ANNONS

– Det fanns inte en bräda kvar. Alla möbler, allting, låg i smulor, säger Anita Jonasson.

På platsen bestämde sig Anita och Sten-Magnus – de ville för­söka bygga upp huset igen.

Men hos myndigheterna tog det stopp. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket ville göra ett naturreservat av området och 6 500 hektar av den brända skogen skulle­ bevaras. Förbi Anita och Sten-Magnus hus passerar numera busslaster med brandturister.

– De sa att det inte var någon idé att bygga upp det igen. Men vi ville själva få avgöra det, säger Sten-Magnus Jonasson.

– Våra barn och barnbarn har vuxit upp i det här huset. Det är en stor del av vårt liv.

I höst får de veta om de får bygglov för att bygga upp huset på nytt. Skogen, som en gång var djupgrön och levande, kan ta över hundra år att återställa.

Sten-Magnus och Anita Jonasson förlorade sitt fritidshus i den stora skogsbranden förra sommaren. ”De sa att det inte var någon idé att bygga upp det igen. Men vi ville själva få avgöra det”, säger Sten-Magnus Jonasson.

Allt som fanns kvar av huset, bortsett från den svedda grunden, var ett gammalt våffeljärn, en kopparkastrull och ett plättlägg.

Fakta

Branden tog 11 dagar att få under kontroll

Den 31 juli 2014 utbröt en omfattande skogsbrand i Västmanland som blev den största skogsbranden i Sverige under modern tid.

Cirka 1 000 personer evakuerades.

Först efter elva dagar var branden under kontroll, då hade 13 800 hektar skog brunnit.

En person omkom och 12 bostadshus brann ned.

Totalt 2 300 personer ingick i insatsen.

Källa: Länsstyrelsen

Västmanland

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.