Det finns en kurs för nästan allt

Att sy cosplaydräkter är en av många saker du kan lära dig i höst.
Att sy cosplaydräkter är en av många saker du kan lära dig i höst.
En kurs i att sy dräkter till nästa cosplaysammankomst, kan det vara något? Eller en där du får lära dig att laga raw food? Kanske har du alltid längtat efter att vinterbada utan att våga kasta dig i det kalla vattnet? Det finns alltid en kurs att gå.

Studieförbundens kataloger är proppade med föreläsningar, kurser och studiecirklar inför hösten.

Samtidigt har vissa av oss en tendens att ta på oss för mycket. Andra är ständigt uppkopplade.

Det finns kurser också för att lösa de problemen.

Medborgarskolans föreläsning ”Konsten att fokusera” med officeren och tidigare världsmästaren i precisionsskytte Christina Bengtsson kanske kan vara en hjälp för den som har svårt att prioritera.

Är almanackan så full att sömnen blivit lidande erbjuder samma studieförbund en kurs på hela sju tillfällen om hur man kan få bättre sömn med mindfulness.

Det finns också kortkurser, och kurser som ges på nätet, för den som inte hinner gå de långa varianterna.

– Navigationskursen går till exempel superbra online. Det är många affärsmän som sitter på hotellrummen och följer dem när de är på resa, säger Eva Levin, verksamhets- och utvecklingschef på Medborgarskolan.

Där förnyas ständigt kurserna i matlagning. I höst finns en om det georgiska köket, som anses ­vara matnördarnas senaste forskningsfält. Men kanske visar kursen ”Hemligheten bakom att slippa överkokt pasta” att matlagning är långt ifrån självklart för alla.

Den som brukar misslyckas med sin tagliatelle får under en ­tisdagskväll i november lära sig tre såser och att koka pastan al dente för 975 kronor.

– Vi har den för att kunna erbjuda något för alla. Men vi har också kurser i att laga egen pasta, säger Eva Levin.

Något säger det kanske om ­läget på bostadsmarknaden när det finns en kurs i att köpa bostadsrätt. Under en heldag på Folk­universitetet får man bland annat lära sig läsa årsredovisningar, hur bostadsrättsföreningar fungerar och hur man avgör att priset är rimligt.

ABF hör till arbetarrörelsen och många av kurserna har politisk prägel. Däribland en cirkel i att läsa Thomas Piketty, den franske nationalekonomen som blivit de vänsterintellektuellas idol med sin tegelsten Kapitalet under det 21:a århundradet.

De hakar också på stadsodlartrenden och anordnar bland ­annat en promenad genom ­Tanto och Högalidsparken i september med tema koloni-, stads- och grannodling.

Fakta

Klipp dig och koppla upp dig

Förbered dig för högskole­provet, Folkuniversitetet.

Hårklippning för den som inte hinner eller har råd att gå för ofta till frisören, Medborgarskolan.

Kurs i användning av appar, Studieförbundet vuxenskolan.

Är du inte alls uppkopplad? Kurser i hur man hanterar en smartphone och läsplatta har de flesta studieförbund.