ANNONS

Det finns en Ove i Hannes

Hannes Holm är uppvuxen på Lidingö och bodde här tills han blev 18 år.
Hannes Holm är uppvuxen på Lidingö och bodde här tills han blev 18 år.
En bild ur filmen ”En man som heter Ove” i regi av Hannes Holm.
En bild ur filmen ”En man som heter Ove” i regi av Hannes Holm.
Lidingösonen Hannes Holm är aktuell med filmen ”En man som heter Ove”. Han har tagit upplevelser från sin egen uppväxt på Lidingö när han gjorde filmen. Filmkaraktären Ove liknar både Hannes pappa och Hannes själv.
ANNONS

På fredag den 25 december är det premiär på filmen ”En man som heter Ove” i små och stora städer över hela Sverige. Regissören till filmen är Hannes Holm som tidigare har skrivit manus och regisserat flera stora publiksuccéer. Sannolikheten att även den kommande filmen ska bli en kassako är stor.

– Kul om det blir så. Det finns vissa ingredienser som gör att oddsen är bra. Rolf Lassgård har huvudrollen och filmen bygger på en bestseller och den har premiär på juldagen, säger han med ett skratt men tillägger mer allvarligt:

– Det finns alltid en oro, för man kan aldrig veta hur filmen ska mottas. Jag kan aldrig göra en film och ta med saker som jag vet att biobesökare vill ha för att skapa en succé. Jag måste alltid utgå från det jag tycker är roligt.

En man som heter Ove handlar om 59-årige Ove som är en vresig och butter man i keps som är kvarterets självutnämnde ordningsman. Han var tidigare ordförande i bostadsrättsföreningen men har blivit avsatt. Men det är något han ignorerar totalt och fortsätter ha tillsyn över kvarteret. När en nyinflyttad granne backar in i Oves brevlåda blir det starten på en historia om oväntad vänskap och kärlek.

Hannes Holm växte upp i en lägenhet på Näset på 1960-talet. En lägenhet som brann ner ”på grund av en nyinköpt Melittabryggare”. Han flyttade sedan med sina föräldrar till ett radhus i Rudboda. Han har grävt i sitt förflutna på Lidingö och fått inspiration när han regisserat filmen.

– Jag läste boken och den var hisnande. Det är inte mycket vi vet om gubbar på 60 år. Jag mindes att jag som barn snodde mina föräldrars fotoalbum och tittade på de gamla bilderna som tagits innan jag föddes. Då såg jag hur mina föräldrar satt i Ekbacken på Lidingö eller var ute och campade på ön. De var ett förälskat par och de bodde i ett radhus. Det var saker jag tänkte på när jag gjorde filmen, säger han.

Karaktären Ove har likheter med hans egen far.

– Min pappa är väldigt ordningssam. Han är trubbig och hård på utsidan men kärleksfull och varm på insidan. Och han har keps och kör en Saab, skrattar han.

Hannes har ärvt denna egenskap.

ANNONS

– Jag var nyligen på centralen i Malmö och såg några personer stå och röka inomhus. Då gick jag fram och sa att man inte får röka här, säger han och visar med en höjt pekfinger hur han såg ut.

Hannes Holm hamnade i branschen via ett bananskal. En kväll i slutet av 1970-talet åkte han med sina kompisar ifrån Lidingö och in till centrala Stockholm för att gå på en konsert med Gyllene Tider. Han träffade på en tjej på tunnelbanan som han blev blixtförälskad i och därför tappade han bort sina kompisar.

– Jag berättade för vakten att min kompis hade min biljett. Och jag fick fem minuter på mig att hitta min kompis så jag sprang och letade som en vettvilling efter honom. Samtidigt var det en regissör som var i lokalen och som letade efter en vettvilling till sin kommande film. Hon såg mig och jag fick huvudrollen i filmen ”Interrail”.

Vad finns under kepsen på Ove?

– Det finns kärlek. Budskapet i filmen är att det är livsfarligt att tro att allt var bättre förr. Filmen handlar om kärlek kort och gott, om hur jäkla stark kärlek kan vara. Om kärlek riktas fel, då kan den ta kål på en.

Fakta

Hannes Holm

Bor: I Malmö. Växte upp och bodde på Lidingö tills han var 18 år.

Familj: Frun Malin och barnen Siri, Hilda och Sonja.

Livsmotto: Var nyfiken in i det sista.

Vad får dig att skratta: Vardagshumor. Jag blev nyligen uppringd av Grönköpings Veckoblad och jag pratade länge och trodde det var en vanlig intervju. Efter en lång pratstund frågar uppringaren om jag vill börja prenumerera på tidningen. Det var en säljare – det tyckte jag var kul.

Vad blir du ledsen av: Orättvisor.

Aktuell: Regissör till filmen ”En man som heter Ove”, som bygger på boken med samma namn skriven av Fredrik Backman. Filmen har premiär den 25 december. På Grand på Lidingö visas filmen klockan 15.45 och 18.15.

Budskapet i filmen är att det är livsfarligt att tro att allt var bättre förr.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.