”Det finns ingen quick fix för Rissne och Hallonbergen”

Rissel.
Rissel.
Anders Rissel, lokalpolischef för Solna-Sundbyberg, är inte förvånad över att Rissne och Hallonbergen klassas som ett av de mest utsatta områdena i Sverige.

En ny rapport från Polisens nationella operativa avdelning (NOA) listas de bostadsområden i Sverige som har störst problem med kriminalitet. Ett av de 53 mest utsatta områdena är Rissne och Hallonbergen, vilket Mitt i berättat om.

– Jag är inte förvånad att de hamnar på listan, det är inte överdrivet på något sätt. Det har varit nio skjutningar i området på ett år, säger Anders Rissel, chef för lokalpolisområde Solna-Sundbyberg.

Enligt polisen är det främst grupper av ungdomar som begår brott och skapar otrygghet. Drogförsäljning i garage i Hallonbergen, trakasserier mot handlare i Rissne som inte vågar anmäla. Vapenbrott, inbrott och rån.

Många pratar om ”gäng”. Vad är din bild?

– Om man pratar om gäng i bemärkelsen tatueringar och västar är det inte det som är det stora problemet. Om man ska generalisera finns en konstellation yngre ungdomar och en konstellation unga vuxna. De är uppvuxna tillsammans i området, har lojalitet till varandra och är multikriminella. Det finns en hierarki och en drivkraft att visa framfötterna, att ”bli någon”. Då kan man slå sönder centrum för att det är häftigt, eller gå på polisen under ett ingripande för att växa i respekt, säger Anders Rissel.

Polisen har ökat närvaron i området. Men det finns ingen quick fix, menar han.

– Vi behöver lagföra rätt personer och gå på de grövre kriminella. Vi är i Hallonbergen och Rissne varje dag och jobbar betydligt mer med kommunen, fritidsgårdar, skolor och handlare än tidigare. Det är ett långsiktigt arbete, säger Anders Rissel.

Han påpekar att problemet är komplext och måste angripas från flera håll.

– Man behöver ta in hela samhällsbilden med socioekonomisk utsatthet, ohälsotal och andra faktorer. Brottsligheten blir som en motor som drar in ungdomar i en osund miljö.